Muzej Srema: Bogatstvo Rimskog carstva u Srbiji

Unikatni zlatnici Konstantina Velikog, sunčani sat od mermera iz 1. veka, zlatni relikvijar samo su neki od vrednih muzealija sa srpskog najbogatijeg arheološkog nalazišta. Koje još komade rimske istorije neprocenjive vrednosti čuva sremsko tle otkrivamo u Muzeju Srema, kulturnoj ustanovi visokog značaja.

Osnivanje muzeja 23. novembra 1946. godine pod imenom Gradski muzej Sremska Mitrovica usko je vezano za arheološki nalaz u Sremskoj Mitrovici ili nekadašnjem Sirmijumu- “mnogoljudnoj majci gradova” kako ga je nazvao Amijan Marcelin (oko 330-400.g.n.e.), poslednji veliki rimski istoriograf. Slava i moć Sirmijuma, jedne od četiri rimske prestonice, datiraju iz perioda poslednjih decenija stare ere, tačnije 34. godine kada rimske trupe osvajaju ove delove čime se Sremska Mitrovica svrstava u jedan od najstarijih gradova u našoj zemlji.

Arheološke iskopine Carske palate u Sirmijumu

U formiranju muzejske ustanove odlučujući faktor su bili istorijski spomenici crkvenih obreda. Prvog maja 1946. godine u „Maloj crkvici” otvoren je Muzej crkvene umetnosti (MCU), jedan od prvih te vrste u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Organizacijom terenskog rada na prostoru pet sremskih srezova (sremskomitrovački, šidski, rumski, staropazovački i zemunski) omogućene su tematske izložbe i niz drugih aktivnosti različitog obima i karaktera, tako da je postavka Gradskog muzeja otvorena za javnost 31. maja 1948. godine.

Muzej Sremske Mitrovice koji 1952. godine menja ime u Muzej Srema odlikuje se bogatsvom i kompleksnošću arheološke, etnografske, istorijske, umetničke i prirodnjačke zbirke.

Neke od stalnih muzejskih postavki i izložbi su: lapidarijum ( dvorišni prostor sa mnoštvom rimskih kamenih spomenika ) Muzeja Srema, Muzej crkvene umetnosti, istorijska postavka na prostoru Spomen parka u Sremskoj Mitrovici, stalna izložba o životu i radu komunista – robijaša u kaznionama Kraljevine Jugoslavije Robija – škola revolucionara, Memorijalna izložba Rohalj baze i stalna istorijska postavka Srem kroz vekove. Godine 1953. u sastav muzeja ušla je i novoosnovana Umetnička galerija, koja je uz pomenute postavke i izložbe decenijama prezentovala prošlost Srema od najstarijih praistorijskih nalaza do kraja Drugog svetskog rata 1945. godine.

Originalnni zlatnici Konstantina Velikog kovanih između 317. i 337. godine, sunčani sat od mermera s kraja 1. i početka 2. veka nove ere, zlatni relikvijar iz prve polovine 5. veka nove ere , 85 spomenika benificijara sa Jupiterovog svetilišta, zlatna pojasna avarska garnitura iz 7. veka i niz drugih predmeta, ne samo iz Arheološkog, nego i drugih muzejskih odeljenja čine prepoznatljivost i specifičnost Muzeja Srema.

Sunčani sat iz 1. veka
Nadgrobna ploča centuriona Tita Kominija Severa iz 1. veka

U cilju zaštite kulturne baštine i razvijanja kulturne svesti muzej daje svoj doprinos kroz različite manifestacije  i izložbe, organizovanje različitih predavanja i naučnih skupova kao i  kroz izdavačku delatnost časopisa Zbornik muzeja Srema od 1995. godine. Neke od najposećenijih manifestacija jesu Noć muzeja koja je prvi put organizovana 2008.godine i Festival arheološkog filma čije filmove muzej emituje u svojim prostorijama svakog novembra.

Više o dešavanjima i samom muzeju možete pogledati ovde.

Takođe, virtuelno prošetajte  kroz Muzej Srema u prilogu:

Zemunska pijaca: Novi izgled, stari duh

Posle modernizacije pijaca „Palilula“, „Stari Merkator“, „Borča“ i „Beogradski...

Zakupite tezgu: Beogradske pijace objavile oglas za izdavanje u zakup pijačne opreme

Ovom prilikom obaveštavamo zainteresovana lica da je danas, 22....