Ručajte kao Stefan Nemanja: Od hleba, preko glavnog jela do deserta, recepti sa menija velikog župana iz dvorske kuhinje

0
959

Evo šta bi vam poslužili da se vratite kroz vreme u doba Nemanjića i pridružite se vladarima na večeri!

Na dvorskoj trpezi Nemanjića najznačajnija su bila jela od mesa i to svake vrste. Najzastupljenije bile su ovčetina, sve vrste pernate živine i divljači, a takođe i govedina, konjetina, kozje meso, kao i riba koja je donošena s primorja. U svakodnevnoj ishrani najzastupljenija namirnica bila je svinjska mast, a mnogo ređe maslinovo ulje koje je, takođe, pristizalo sa primorja, kao i sušeni proizvodi od mesa. Mleko i sir bili su sledeći proizvodi po zastupljenosti u jelovniku toga doba. Zbog njih je stoka koja daje mleko smatrana blagom, pa se nije svakodnevno klala, već se više jela divljač. Meso se pripremalo tako što se obavije zemljanom glinom, pa se gore loži vatra i tako se peče. Mleko se kuvalo tako što se užari kamen, stavi u mleko i za 10 sekundi mleko je provrelo. Od žitarica jeo se danas zaboravljeni bob, zatim se gajio ječam, proso, raž, pšenica i ovas. Od voća na trpezi su se nalazile jabuke, kruške, dunje, smokve, grožđe, kao i svo koštunjavo voće: šljive, orasi, ali i lešnici. Voće se koristilo kao sveže, kuvano ili sušeno koje se čuvalo kao zimnica. Pilo se vino i medovača.

Pročitajte i  3 običaja za koje je nekada svaka neudata devojka znala: Evo kako su otkrivale ko je njihova srodna duša

Pčelarstvo je pored manastirskog i crkvenog bilo jedna od najznačajnijih privrednih grana stanovništva. U to vreme med i vosak bili su izvozni artikli. Stefan Nemanja imao je nekoliko pećina gde se cele godine čuvao med. Jela koja su u svom sastavu imala med, bila su posebno cenjena i predstavljala su svojevrsne specijalitete. Takvim su se smatrali lepinja sa sirom zaslađena medom, kuglice od sira i ovsa prelivene medom, kao i šnicle pečene u svinjskoj masti, takođe zaslađene medom. Medovina je bilo omiljeno piće, u to doba, naročito u krajevima u kojima nije bilo vinove loze.

Evo nekoliko recepata, u to vreme najčešće pripremanih specijaliteta sa medom, koji u pogledu ukusa i izgleda nimalo ne zaostaju za današnjim iz savremenog kulinarstva.

Pročitajte i  Lenji muž: Sočan kolač koji ćete obožavati

Nemanjin beskvasni hleb:

Potrebno je: šolja raženog brašna, šolja heljdinog brašna, šolja integralnog pšeničnog brašna, malo belog brašna, kašika mlevenog susama, kašika mlevenog lana, kašika meda, semenke suncokreta, so i voda. U savremenoj varijanti za vazdušastije testo možete koristiti i kiselu vodu umesto obične. Od navedenih sastojaka zamesiti srednje čvrsto testo i rasporediti po podmazanom plehu u tankom sloju i staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Hleb je pečen za 10 do 15 minuta. Umesto jednog hleba od istog testa po želji možete umesiti više malih hlepčića.

Jagnjetina u mleku

Sastojci: Jagnjetina, ljuto zelje, šargarepa, suve šljive, nakisele jabuke, bela repa, kravlje mleko. Priprema: U zemljani lonac staviti na komade isečenu jagnjetinu, red mesa, pa red ljutoga zelja, mrkve, malo suvih šljiva, jabuka nakiselih, bele repe, pa opet meso i pokriti ponovo biljnom posteljom. Tad nasuti kravljeg mleka da sve prekrije, pokriti poklopcem i na tihoj vatri kuvati oko tri sata dok mleko ne ispari i ostane oko dva prsta.

Pročitajte i  Običaji na Svetu Petku: Prepodobna mati Paraskeva vernicima se prikazuje kroz snove, što je poseban znak

Suve šljive sa medom i sirom

Potrebni sastojci: 100 g suvih šljiva (očišćenih od koštica), 100 g ovčijeg sira, 50 g jezgra oraha ili badema, tri supene kašike meda. Suve šljive potopite u vodu, posle desetak minuta ocedite i napunite kockicama sira. Pospite mlevenim orasima ili bademom (može i jedno i drugo) i prelijte medom.

Geršla (kao desert)

Geršla je oljušteni ječam. Često se koristi kao zamena za pirinač i možete je kupiti u zdravoj hrani.

Potrebni sastojci: 100 g geršle, 100 g suvih šljiva (bez koštica), gram cimeta, 4 supene kašike meda. Geršlu očistiti, oprati i skuvati u trostruko većoj količini vode, zatim ocediti, ohladiri pa pomešati sa medom i cimetom. Šljivu iseći na sitno i pomešati sa geršlom. Od geršle se mogu praviti i kugle, a onda se svakoj kugli doda polovina šljive.

Izvor: spos.info, blic.rs,

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime