Ручајте као Стефан Немања: Од хлеба, преко главног јела до десерта, рецепти са менија великог жупана из дворске кухиње

0
1563

Ево шта би вам послужили да се вратите кроз време у доба Немањића и придружите се владарима на вечери!

На дворској трпези Немањића најзначајнија су била јела од меса и то сваке врсте. Најзаступљеније биле су овчетина, све врсте пернате живине и дивљачи, а такође и говедина, коњетина, козје месо, као и риба која је доношена с приморја. У свакодневној исхрани најзаступљенија намирница била је свињска маст, а много ређе маслиново уље које је, такође, пристизало са приморја, као и сушени производи од меса. Млеко и сир били су следећи производи по заступљености у јеловнику тога доба. Због њих је стока која даје млеко сматрана благом, па се није свакодневно клала, већ се више јела дивљач. Месо се припремало тако што се обавије земљаном глином, па се горе ложи ватра и тако се пече. Млеко се кувало тако што се ужари камен, стави у млеко и за 10 секунди млеко је проврело. Од житарица јео се данас заборављени боб, затим се гајио јечам, просо, раж, пшеница и овас. Од воћа на трпези су се налазиле јабуке, крушке, дуње, смокве, грожђе, као и сво коштуњаво воће: шљиве, ораси, али и лешници. Воће се користило као свеже, кувано или сушено које се чувало као зимница. Пило се вино и медовача.

Pročitajte i  Кромпир паприкаш на старински начин: Здрав ручак за целу породицу

Пчеларство је поред манастирског и црквеног било једна од најзначајнијих привредних грана становништва. У то време мед и восак били су извозни артикли. Стефан Немања имао је неколико пећина где се целе године чувао мед. Јела која су у свом саставу имала мед, била су посебно цењена и представљала су својеврсне специјалитете. Таквим су се сматрали лепиња са сиром заслађена медом, куглице од сира и овса преливене медом, као и шницле печене у свињској масти, такође заслађене медом. Медовина је било омиљено пиће, у то доба, нарочито у крајевима у којима није било винове лозе.

Ево неколико рецепата, у то време најчешће припреманих специјалитета са медом, који у погледу укуса и изгледа нимало не заостају за данашњим из савременог кулинарства.

Pročitajte i  Снимак РАЗБЕСНЕО СВЕ: Само што је укинуто ванредно стање 300 жена БЕЗ МАСКИ и ДИСТАНЦЕ чека у реду за ОВО

Немањин бесквасни хлеб:

Потребно је: шоља раженог брашна, шоља хељдиног брашна, шоља интегралног пшеничног брашна, мало белог брашна, кашика млевеног сусама, кашика млевеног лана, кашика меда, семенке сунцокрета, со и вода. У савременој варијанти за ваздушастије тесто можете користити и киселу воду уместо обичне. Од наведених састојака замесити средње чврсто тесто и распоредити по подмазаном плеху у танком слоју и ставити у загрејану рерну на 180 степени. Хлеб је печен за 10 до 15 минута. Уместо једног хлеба од истог теста по жељи можете умесити више малих хлепчића.

Јагњетина у млеку

Састојци: Јагњетина, љуто зеље, шаргарепа, суве шљиве, накиселе јабуке, бела репа, кравље млеко. Припрема: У земљани лонац ставити на комаде исечену јагњетину, ред меса, па ред љутога зеља, мркве, мало сувих шљива, јабука накиселих, беле репе, па опет месо и покрити поново биљном постељом. Тад насути крављег млека да све прекрије, покрити поклопцем и на тихој ватри кувати око три сата док млеко не испари и остане око два прста.

Pročitajte i  Тајна за НАЈБОЉЕ бечке шницле на свету: Сочно и хрскаво месо које ће сви обожавати

Суве шљиве са медом и сиром

Потребни састојци: 100 г сувих шљива (очишћених од коштица), 100 г овчијег сира, 50 г језгра ораха или бадема, три супене кашике меда. Суве шљиве потопите у воду, после десетак минута оцедите и напуните коцкицама сира. Поспите млевеним орасима или бадемом (може и једно и друго) и прелијте медом.

Гершла (као десерт)

Гершла је ољуштени јечам. Често се користи као замена за пиринач и можете је купити у здравој храни.

Потребни састојци: 100 г гершле, 100 г сувих шљива (без коштица), грам цимета, 4 супене кашике меда. Гершлу очистити, опрати и скувати у троструко већој количини воде, затим оцедити, охладири па помешати са медом и циметом. Шљиву исећи на ситно и помешати са гершлом. Од гершле се могу правити и кугле, а онда се свакој кугли дода половина шљиве.

Извор: spos.info, blic.rs,

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име