Unutrašnja lekovita upotreba krompira
Budući da gotovo uopšte ne sadrži masnoće, odličan je izvor energije za one koji žele da smršaju. Ipak, u narodnim lekovima najviše se koristi sok sirovog krompira, i to tradicionalno za probavne tegobe: dispepsiju, koliku, gastritis, čirove na probavnim organima, bolesti jetre, žučne kamence i zatvor, te kao antacid.
Novija istraživanja pokazuju da krompir sadrži neke sastojke koji su možda delotvorni protiv virusa i raka. Kora mu ima antioksidantske osobine, neutralizira razorne slobodne radikale koji su povezani s celim nizom degenerativnih bolesti, te time usporava proces starenja.
Spoljna lekovita upotreba krompira
Sok od sirovog krompira umiruje upale i ubrzava zaceljivanje kožnih infekcija, hroničnog dermatitisa, rana i čirova. Izrendan krompir pomešan s maslinovim uljem uspešno se koristi za lečenje opekotina, opekotina od sunčanja, napukle kože i natečenih očnih kapaka. Kora od sirovog krompira dobra je obloga za rane i ozebline, a kada se stavi na slepoočnice i protiv glavobolje i migrene.
Stil.Kurir