Ruska crkva na Tašmajdanu krije tajne ruskih prognanika: “Senke nad Balkanom” dale su povod za njihovo otkrivanje

0
1625

Tašmajdanski park u Beogradu mnogi prepoznaju po Crkvi svetog Marka, zaboravljajući da se odmah do nje nalazi još jedna bogomolja od istorijskog značaja. Rusku crkvu, posvećenu Svetoj Trojici, posle Oktobarske revolucije 1917. godine podigli su ruski prognanici, kao privremeni objekat, budući da su očekivali da će se sa generalom Vrangelom uskoro zaputiti u domovinu. 1924. zahvaljujući finansijskoj pomoći srpske države i porodice Karađorđević, jedan ruski arhitekta postao je zaslužan za današnji izgled ovog hrama.

ruska crkva na Tašmajdanu

Za rusku svetinju na Tašmajdanu zaslužan je Valerij Staševski, ugledni arhitekta, koji je sa mnogim ruskim stručnjacima i belogardejcima emigrirao u Kraljevinu SHS. Imao je oko 40 godina kada je emigrirao i kao veliki stručnjak odmah je dobio posao u Ministarstvu građevinarstva. Njemu možemo da zahvalimo na Klubu ljubitelja veslanja na Adi Ciganliji, na Klubu činovnika Narodne banke na Topčideru, Domu ruskih vojnih invalida na Voždovcu… U Istorijskom arhivu Beograda nalazi se više od hiljadu projekata ovog slavnog arhitekte.

Pročitajte i  Poslednje pismo Gavrila Principa: Ovim rečima oprostio se od roditelja

Zanimljivo je i šta su belogardejci položili u temelje njihove svetinje na Tašmajdanu…

ruska crkva na Tašmajdanu

U temelj crkve Svete Trojice belogardejci su položili grumen ruske zemlje kao najveću svetinju koju su poneli sa sobom u izgnanstvo. Ovim postupkom načinili su hram svojim domom i mestom u kojem će uvek nalaziti mir.

Hram je osveštan 26. decembra 1924. godine, a tom obredu prisustvovao je i vođa belogardejskih emigranata general baron Vrangel. Pet godina kasnije, on je i sahranjen u ulazu u crkvu, a njegov grob u mermeru i danas se nalazi u ovom hramu.

Pročitajte i  Tragična ljubav J. J. Zmaja: Izgubili su ČETVORO DECE, a svojoj Ruži posvetio je najlepše stihove i posle NjENE SMRTI

U hramu Svete Trojice nalazile su se i vojne zastave Napoleona i Turaka koje su bile ratni plen ruske vojske. Godine 1944. vraćene su u Rusiju.

U crkvi Svete trojice nalazi se i šal carevića Alekseja Romanova koji su mu sestre isplele dok je još bio u majčinoj utrobi. Dečak je bio veoma vezan za šal koji je bio simbol sestrinske ljubavi i svih 13 godina svog života retko se odvajao od njega. Na nepoznate načine šal je preko SAD došao do Australije i to u ruke dvorske dame Romanovih, Tamare Ventura-Laduške koja ga je poklonila beogradskom hramu Svete Trojice.

Pročitajte i  Zašto je Mr.D neophodna aplikacija ovog proleća

Danas se deo šala Svetog Mučenika Carevića Alekseja čuva u staklu u crkvi kako bi vernici mogli da ga celivaju, a svakog 17. jula drži se i služba kojom se Romanovima odaje počast.

Crkva svete Trojice pretrpela je ozbiljnu štetu tokom bombardovanja 1999, ali njeno renoviranje završeno 2007.

Godine 2013. hram je posetio patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, prilikom obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta.

Dnevno.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime