Када је Московски Институт за радиологију пре девет година организовао за запослене одмор у Брзећу, први сусрет са Србијом за, тада 37-годишњу Олгу Кочигареву, специјалисту физијатрије и фармације, био је судбоносан.

Опчињена природом, а пре свега људима, сваке године се враћала, а пре две у Србију се и преселила и отворила биљну апотеку. Подно Копаоника, у селу Гочманци, пронашла је и нови дом и љубав.

Уз стадо оваца као права чобаница, са ливаде бере љубичице. Руси их користе за лечење кашља. “Овде мало ко бере биље, а доста има. Ту сваку биљку коју узмете она је лековита”, каже Олга Кочигарева Николић, објавио је РТС.

Pročitajte i  "Извињавам се, то није за мене" Исповест девојке из Шпаније која се доселила у Србију: Открила шта никако не може да разуме у нашој земљи

У моћ лековитог биља уверио се и њен супруг Десимир. Уз Олгину помоћ прво је оздравио, а потом у шестој деценији открио и исцељујућу снагу љубави.

“Нисам се надао уопште. Ја сам живео као вук самотњак, тако сам навикао. Донела је велике промене. Она је хтела овде да имамо и гуске и препелице, пластеник, да садимо башту”, каже Десимир.

Цветају и њени сунцокрети подно планине, а биће и меда.

“Толико је пажљива и радна да немам шта да кажем. Све најбоље. Када је она дошла преко девет гора и вода у моју кућу, да осветли – Олга”, прича њен свекар Богдан Николић.

Pročitajte i  Oсмомартовско вече „Само за њу“ на пијаци “Палилула“

На изненађење комшија, којима и као лекар радо помаже, Олга се животу на селу брзо прилагодила. “Ако неко дође из Москве и каже да је овде лепо, вероватно да јесте, само ми ту лепоту не можемо да сагледамо пошто смо овде рођени и овде живимо”, каже комшија Срећко Ивановић.

“Тамо је основно или у путу или на послу. Не видиш живот. Не можеш тако изаћи и погледати рецимо небо, погледати хоризонт, то никао није могуће. Овде је одмор за душу. Сада маштам да имам козу, да будем козарка”, каже Олга.

Pročitajte i  Српска глумица са НАЈНЕОБИЧНИЈИМ ИМЕНОМ напустила земљу: Постала светски позната, а данас води школу

Из Москве у Гочманце, на распуст, стигла су и њена деца, Аља и Иван и будуће комшије. Породица Суђец.

“Дошли су овде, видели природу, заљубили се и више ништа неће да виде. Ја им кажем идите тамо видите Стару планину, Златибор… Нећемо нигде, кажу – Гочманци и то је то. Тачка”, прича Олга.

У селу које има само осам кућа, девета ће бити руска. Надају се прва, али не и последња

Извор: РТС/Весна Кезовић Миљковић

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име