Предивна руска легенда о кићењу јелке: Ево шта симболише звезда на врху зимзеленог дрвета

0
2607

Шарена новогодишња јелка постала је симбол празника широм света. Иако Срби већ дуже од једног века ките и јелку и бадњак, наша православна браћа вековима примењују овај обичај украшавања зимзеленог дрвета, који потиче још из периода старог Рима.

nova godina jelka

Постоји неколико теорија о томе како је дошло до популаризације кићења јелке у целом свету. У етнолошким записима, тај обичај се сматра паганским, а зимзелено дрвеће је подсећало на то да ће зима проћи и да ће поново наступити пролеће. Сматра се да су Немци донели јелку и Американцима и Канађанима још у 19. веку, а сигурно је да се германским утицајем јелка први пут нашла и у Србији, у истом веку.

Pročitajte i  Како је 13 београдских насеља добило име: Бежанија, Миљаковац, Жарково, Миријево... имају интересантне приче о свом настанку

Руси, међутим, чувају легенду у којој се крије главни разлог кићења јелке у руској традицији.

руска легенда о кићењу јелке

Када се Исус Христ родио у пећини у Назарету небо се отворило, а читав свет утишао како би дочекао рођење Спаситеља. Једна једина, сјајна звезда на небу водила је тројицу мудраца са Истока све до Богородице и њеног сина који ће спасити човечанство. Мудраци су се поклонили будућем Спаситељу и донели своје дарове. Након тога, стигли су и пастири, па су се и они поклонили приносећи своје поклоне.

Изнад пећине расла су три дрвета – бор, кедар и јела.

Знајући колико важном тренутку присуствују, дрвеће је пожелело да и оно нешто поклони новорођеном Исусу и придружи се слављу целог света.

Pročitajte i  Турски султан тражио је од Козака из Запрожја да се предају: Њихов одговор ушао је у историју као најсмешнији дипломатски одговор икад

Кедар је тада затресао своје гране и пред пећину су пале његове иглице испуњавајући читаво место дивним мирисом.

Бор је затресао своје гране и на земљу су пале најлепше шишарке којима се могла наложити ватра и тако загрејати малог Исуса и његову мајку.

Јадна јела тада је горко заплакала. Она није имала ни мирисних иглица ни топлих шишарки да дарује. Она заправо није имала ништа што би било вредно поклањања и због тога је била страшно тужна.

Јелине сузе видела је сјајна звезда на небу. Јако ју је дирнула искрена туга овог скромног дрвета које нема шта да поклони малом Исусу, па је послала једну малену звезду да се спусти на сам врх јелке.

Pročitajte i  Шта треба урадити са новчићем из чеснице: Стари обичаји које су наши преци поштовали за срећу и благостање читаве породице

Тада је јелка засијала звезданом светлошћу обасјавајући читав крај и, клањајући се, спустила звездицу пред пећину да читав свет види да ту лежи будући спаситељ човечанства.

руска легенда о кићењу јелке

У част ове старе руске легенде у руским црквама се и данас пред Божић кити јелка. Према веровањима, звезда која се традиционално поставља на врх јелке представља Витлејемску звезду, која је три мудраца довела до штале у којој се родио Исус Христос. Поклони који се стављају испод јелке такође подсећају на Хирстово рођење, јер је то највећи дар који је људима дат.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име