RUSKA PASHA: Tradicionalni vaskršnji desert kod Rusa

0
2218

Ovo je tradicionalni ruski recept koji se obavezno služi za Vaskrs u Rusiji. Ovaj desert preporučuje se svima onima koji obožavaju kolače sa sirom.

Za pashu vam je potrebno:
5 žumanceta
400 gr. sećera
malo soli
1 kesica vanile
3,5 dl mleka
oko 200 gr putera
800 gr svežeg sira (sremskog ili švapskog)
2 kašike suvog grožđa
1 kašiku iseckanog badema

Pročitajte i  Васкршња торта: Фина и лагана посластица која се не пече

Napomena: u pashu možete dodavati i druge vrste suvog voća.

pasha

Priprema: 
Umutite žumanca sa šećerom, malo soli i vanilom. Dodajte mleko i dobro promešajte. Dobijenu smesu kuvajte uz neprestano mešanje, pazeći da ne zagori. Kada preliv bude skuvan (kad se lepo zgusne) skinite ga sa vatre i dok je još vruć, odmah dodajte puter i mutite dok se sasvim ne istopi.

Pročitajte i  Пита са сиром и копривом од готовох кора: Најздравија икад за све љубитеље теста

Sa druge strane umutite sir sa suvim grožđem i dodajte ga prethodno skuvanoj masi, Sve dobro promešajte i vratite na vatru. Pustite da se smesa zagreva dok ne provri. Dok se smesa zagreva, sve vreme je mešajte.

Uzmite, zatim, đevđir, na njega stavite čistu salvetu ili gazu, pa vruću masu izručite na to. Pokrijte je istom salvetom, a zatim preko smese stavite nešto teško kako bi ona mogla da se iscedi.
Nakon 6 do 10 sati pazljivo izvadte masu i stavite je na stakleni tanjir,pa tek onda skinite salvetu ili gazu sa nje.

Pročitajte i  Слаткиш инспирисан српском принцезом: Торта Јелисавета савршен спој укуса и текстуре одушевиће све сладокусце
paška
Ruska pasha sa kandiranim voćem

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име