RUSKA PASHA: Tradicionalni vaskršnji desert kod Rusa

Ovo je tradicionalni ruski recept koji se obavezno služi za Vaskrs u Rusiji. Ovaj desert preporučuje se svima onima koji obožavaju kolače sa sirom.

Za pashu vam je potrebno:
5 žumanceta
400 gr. sećera
malo soli
1 kesica vanile
3,5 dl mleka
oko 200 gr putera
800 gr svežeg sira (sremskog ili švapskog)
2 kašike suvog grožđa
1 kašiku iseckanog badema

Napomena: u pashu možete dodavati i druge vrste suvog voća.

pasha

Priprema: 
Umutite žumanca sa šećerom, malo soli i vanilom. Dodajte mleko i dobro promešajte. Dobijenu smesu kuvajte uz neprestano mešanje, pazeći da ne zagori. Kada preliv bude skuvan (kad se lepo zgusne) skinite ga sa vatre i dok je još vruć, odmah dodajte puter i mutite dok se sasvim ne istopi.

Sa druge strane umutite sir sa suvim grožđem i dodajte ga prethodno skuvanoj masi, Sve dobro promešajte i vratite na vatru. Pustite da se smesa zagreva dok ne provri. Dok se smesa zagreva, sve vreme je mešajte.

Uzmite, zatim, đevđir, na njega stavite čistu salvetu ili gazu, pa vruću masu izručite na to. Pokrijte je istom salvetom, a zatim preko smese stavite nešto teško kako bi ona mogla da se iscedi.
Nakon 6 do 10 sati pazljivo izvadte masu i stavite je na stakleni tanjir,pa tek onda skinite salvetu ili gazu sa nje.

paška
Ruska pasha sa kandiranim voćem

 

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...