Ne štedite suze: Ruski hor “Aleksandrov” otpevao “Tamo daleko” u centru Beograda u čast palim drugovima

0
800
Foto: Sputnjik video printskrin

Ruski hor „Aleksandrov“ u Srbiji je nastupao 11 puta, a poslednji put 2015. u okviru turneje po zemljama u čijem je oslobođenju učestvovala Crvena armija. Tog dana sećaju se mnogi koji su prisustvovali koncertu, budući da su tada mogli čuti veličanstvenu postavu članova ovog hora koji su stradali u prošlogodišnjoj tragediji iznad Sočija.

Prvi nastup hora “Aleksandrov” u Srbiji, posle velike tragedije, biće održan večeras u beogradskom Sava Centru. A danas, prilikom postavljanja spomen-table u beogradskom parku u centru grada, koji će od sad nositi njihovo ime, zapevala je nova postava Akademskog ansambla pesama i igara ruske armije „Aleksandrov“.

Pročitajte i  Priručnik za džentlmene: Momo Kapor objasnio kako razlikovati kavaljera i gospodina od prostaka i dripca
Foto: Sputnjik video printskrin
Foto: Sputnjik , video printskrin

Prvo su predstavnici Vlade Srbije, dva vojna orkestra, ruske ambasade i građani koji su došli na otvaranje minutom ćutanja odali počast članovima orkestra koji su poginuli 25. decembra prošle godine u avionskoj nesreći kada su stradala 92 putnika i članova posade, među njima i 64 člana hora Crvene armije. Zatim je otkrivena spomen – ploča sa imenom ansambla “Aleksandrov” od strane rukovodilaca ruskih i srpskih vojnih ansambala “Aleksandrov” i “Stanislav Binički”.

Pročitajte i  Muzej Srema: Međunarodna izložba "Minijature Sirmijuma"

A potom je novoformirani hor “Aleksandrov” izveo i pesme “Sveti rat”, “Tamo daleko”, “Aleksandrova pesma” i “Dan pobede”, a ansambl “Stanislav Binički” kompoziciju “Beograde”.

Izvođenje čuvene srpske pesme sa Solunskog fronta „Tamo daleko“ ostavilo je poseban utisak na sve prisutne. Pogledajte snimak ovog emotivnog i jedinstvenog nastupa nakon kog niko ne može ostati ravnodušan!

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov po kojem je nazvan ansambl bio, ne samo veliki umetnik već i autor himne SSSR i pesme Sveti rat (Ustaj slavenski narode).

Pročitajte i  SRBI NAJVIJALI ZA BIKA: Jedina korida van Španije održana je u Beogradu, matador doživeo pravi šok kod nas!

Genadi Sačenjuk, rukovodilac hora “Aleksandrov”, je rekao da Srbiju i Rusiju ujedinjuje bratsko prijateljstvo i izrazio zahvalnost Srbiji na tome što je pokazala saosećanje sa njihovim gubitkom. “Želim vam dobro zdravlje, uspeh i mir. Duboko se klanjam čitavom srpskom narodu”, rekao je Sačenjuk.

Sputnik, Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime