Дарја Александровна Коробкина је имала 26 година када је стигла у Србију. Упућена је у Ваљево где је помагала српским рањеницима у болници, а она је тражила да иде на Гучево, да помаже српским јунацима у чувеној “Бици под облацима.”

Након што је стигла у Ниш, тадашњу српску ратну престоницу, прерасподељена је по ратном распореду у болницу у Ваљево. На лично инсистирање отишла је на прву линију фронта на Дрину. Прикључила се Дринској дивизији II позива. Све време је била на првој линији фронта заједно са српским војницима. Живот Дарје Александровне Коробкине је трагично прекинут у 26. години живота у јесен 2. октобра 1914 године, у борбама око Аде Курјачице код Еминових вода. Храбра сестра милосрђа је свој дуг одужила до краја.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Погодила ју је паљба аустријске хаубице у време док је пружала прву помоћ рањенику.

Због своје невероватне пожртвованости и храбрости заслужила је да се исприча отргне из заборава и да јој се Србија и њени становници одуже спомеником.

Владика Лаврентије је благословио израду споменика Дарји Александровној Корокбини рекавши да је то дело и вредан дар ликовног уметника и предузетника Драгољуба Драге Мирковића, академика СКАНУ из Бијељине, и његове супруге Росе, лепо и богоугодно, јер је од срца и са доста љубави, не само према Дарји, већ и свој руској православној браћи и сестрама.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Споменик је висок 3,1 метара и широк 2,4 метра, а постављен је на Гучеву на Видовдан, у оквиру манифестације „Видовданска лоза“, коју је организовала Српска краљевска академија научника и уметника. То је дар Мирковића и СКАНУ граду Лозници и српском роду.

– Мирковић нас је баш обрадовао израдом овог белега, који ће стајати на Еминовим водама, при самом врху Гучева, где је храбра Дарја положила свој млади живот с нашим јунацима – каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Извор: Новости, Србију волимо

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име