Упознајте Марту, невероватну младу Српкињу: Са само 17 година изумела је помагало које олакшава животе и за то добила бројне награде

0
195

Са само 17 година, Марта Аврамовић (данас 19 година) као ученик Средње техничке школе у Лозници, изумела је уређај “слепи штап” за слабовиде и слепе особе са којим је освојила бројне награде. Девојка коју красе памет, упорност, марљивост и лепота имала је првенствено хумани циљ да скрене пажњу на особе са инвалидитетом и на њихове потребе.
– Било је потешкоћа на почетку јер сам дошла из техничке школе а не из гимназије, али сам се брзо снашла и дала сам свих осам испита у јануару и фебруару, тако да је први семестар очишћен – каже Марта Аврамовић, несвакидашња млада девојка, студент, програмер и особа пуна идеја.

Изум који је одјекнуо у јавности као невероватни проналазак, Марта је осмислила за потребе једног такмичења а инспирацију је пронашла у жељи да помогне онима којима је помоћ неопходна.
– Познавала сам девојку у Лозници која је слепа, а и у одељењу сам била са дечком који је глувонем и захваљујући њима сам се одлучила да направим “имагинарни слепи штап” који ради на принципу слепог миша. Направила сам га за релативно кратко време, а функционише као паркинг сензор који прима податке о препреци и тај податак враћа у уређај који слабовиде и слепе особе носе на руци – објаснила је Марта.
Кад прими податак о препреци уређај особу са инвалидитетом обавештава звучним сигналом да се у близини налази препрека.
– Овај штап би могао да замени и штап и псе водиче кад би се усавршио и побољшао. А ако га особа користи уз помоћ помагала која иначе користи, онда не би било потребе за усавршавањем јер би то била одлична комбинација – напоменула је студент Електротехничког факултета, девојка која је добила награду “Млада хероина” као особа која стимулише напредак младих.

– Добила сам око четири или пет награда и признања за овај изум, а коме год да сам га представила сви су били одушевљени не само што сам се тога досетила, већ и због економске исплативости приликом израде. Да би се израдио уређај потребно је око 15 евра, односно око 1800 динара а ако се узимају компоненте на велико онда би и мање коштао – изјавила је Марта.
Несвакидашња девојка није посебна само по лепоти, памети, достигнућима и наградама већ и по несебичности, с обзиром на то да свој пројекат жели да подели са сваким ко има времена да га усавршава, јер јој је најбитније да овај уређај олакша живот слабовидим и слепим особама.
– Мени је стварно драго да чујем да неко узме тај пројекат и надогради га на већи ниво него ја, нисам љубоморна, нисам сујетна, ако људи стварно имају жељу да тако нешто раде, свака част. Ако се јаве људи који желе да га усаврше ја ћу им радо помоћи јер сад нисам у ситуацији да се бавим тиме због силних обавеза – каже млада изумитељка.
“Имагинарни штап” само је један од пројеката којем се Марта посветила – Док сам радила на њему, паралелно сам се бавила и другим пројектом који је за мене лично значајнији, јер је био захтевнији. Требала сам да направим систем за мото-трке које су први пут одржане у Лозници а који је требао да рачуна време и поене такмичара. Успела сам у томе, а за њега као и за штап за слепе сам написала научни рад – рекла је девојка која са само 19 година иза себе има бројне награде, признања, успехе па чак и научне радове.
Док већина ђака једва чека да се школа заврши и да се не баве ни са чим сем одмором и уживањем, Марта је сваки распуст проводила радећи – Моји родитељи су инжењери, завршили су факултете и отворили фирму у којој ја радим кад се школа заврши, што планирам и сад кад сам на факултету. Тад радим на комплексним пројектима. Сад ми је додуше факултет на првом месту, а жеља ми је да радим на доста пројеката а у свему овоме имам пуну подршку породице и пријатеља – напоменула је Марта Аврамовић.
План за будућност младе хероине значајан је и за Србију – Прво што ме питају јесте да ли ћу да одем у иностранство. Мени није циљ да одем одавде, највише бих волела да останем у својој земљи. Мислим да се све може кад се хоће и да је најлакше рећи “нема посла, идем ја из Србије”. То није мој план – закључила је разговор, Марта Аврамовић студент Електротехничког факултета.
Велики број и младих људи напушта Србију “трбухом за крухом” а срећом постоје они попут Марте који планирају да својим знањем и образовањем унапреде нашу земљу.

(Телеграф)

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Предиван гест највећег генија: Ову ЗАСТАВУ је Никола Тесла дизајнирао и поклонио Србима

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име