Сабор Светог Архангела Гаврила: Ово су ОБИЧАЈИ који прате овај велики празник

0
891

Српска православна црква и верници данас празнују Сабор Светог Архангела Гаврила, и његово јављање кроз историју.

Црква је од давнина одредила да се први дан после Благовести празнује сабор Архангела Гаврила, благовесника радости.

На тај начин одаје се поштовање ономе који је послужио тајни људског спасења. Један је од седам великих анђела најближих престолу Господа. Сматра се весником тајни Божјих.

Pročitajte i  Реконструише се Маглич: Ево како ће ТВРЂАВА изгледати након ОБНОВЕ (ФОТО)

Често је слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода, па је честа заветна и слава сточара.

За свеца су везни многобројни обичаји. Девојке не узимају ручне радове у руке, али за мушкарце је ово најбољи дан за мобу.

У Босни га славе и као “Волујског свеца”, са чиме се слажу и у Таковском крају, где је по веровању једном сељаку, појењем грла на седам извора, излечио бољешљиву стоку.

Pročitajte i  Чудотворна вода манастира Ђунис: Богородица се указала девојчици и показала јој место лековитог извора на коме се данас многи исцељују

Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле нероткиње, јер се верује да он доноси “благе” и лепе вести.

Сабор Светог архангела Гаврила слави се два пута годишње – на данашњи дан и 26. јула по новом календару, као летњи Аранђеловдан.

Установљен је на Светој Гори у деветом веку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Kореје, где је прстом на камену исписао песму Богородици.

Pročitajte i  Прави Џејмс Бонд је био СРБИН! Овај ТАЈНИ АГЕНТ из Титела послужио је као инспирација за популарни лик 

Фреска архангела Гаврила у средњовековном манастиру Милешева позната као Бели анђео једна је од најлепших и најбоље очуваних и проглашена је за слику прошлог миленијума.

Република

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име