Сабор трубача у Гучи: Не пропустите 57. Драгачевски сабор од 9-13. августа

0
2141

Варошица Гуча код Драгачева, у региону Западне Србије, позната је широм земље а и света по свом традиционалном Сабору трубача који се, без изузетка, већ више од пола века одржава сваке године.

сабор трубача у гучи

Према писањима Јована Ердељановића из периода од 1898. до 1901. године, колико је провео у варошици, „име Гуча постало је отуд што се овуд по шумама народ склањајући од Турака гучио и прикривао. Друкчијег некаквог објашњења или приче, нико не зна”.

Труба је крајем 19. века ушла у народ у свим крајевима Србије, још када је књаз Милош 1931. наредио оснивање првог војног оркестра. Међутим, неспорно је да је тек Драгечевски сабор трубача оживео, препородио и афирмисао трубаштво у Србији. Први трубачки оркестар основан је селу Горачићи, у време Великог рата, а након њега још два оркестра у Драгачеву која су опстала све до Другог светског рата.

Pročitajte i  Укуси домаћих посластица из Caffe Chiara од сада доступни на Mister D

сабор трубача у гучи

Први сабор одржан је 16. октобра далеке 1961. године када група младих и школованих људи долази на идеју да оснује Сабор трубача. Трубаштво у Србији и Гучи замрло је после рата, а овим чином млади су хтели да оживе трубу по сваки цену. Тој идеји власти нису биле много наклоњене плашећи се србовања на Сабору, али на срећу један од тадашњих државних функционера и сам је учествовао у изради програма за први сабор, па им је пружио политичку заштиту. Победник Првог сабора био је Десимир Перишић из Горачића.

Будућност Сабора одвија се по стиховима песника и оснивача манифестације Бранка В. Радичевића: “Свирај трубо, свирала задуго – за весеље и ни за шта друго.”

Овако се традиција сачувала и у 21. веку, па се и ове године од 9-13. августа одржава Драгачевски сабор трубача и то по 57. пут! Гуча је остала престоница српске народне трубе. Песма Са Овчара и Каблара престала је да се свира као такмичарска и постала је химна Сабора. Свирају је сви трубачи, свечано, на почетку такмичења. Она, уз пуцање прангија, подиже публику на ноге као да се свира права химна.

Pročitajte i  Оригинални амерички хот дог из Hot Dog & Pizza Factory на Mister D апликацији

сабор трубача у гучи

Сваке године Гуча нуди разнолики музички али и културни и забавни програм. Сабор је место где се представљају играчке вештине младих и старих, где се вије коло до првих јутарњих часова, приказују се лепота и шареноликост српске народне ношње, стари занати, традиционално спортско надметање попут народног вишебоја, здравичарске вештине и тд.

Гуча је прославила велике трубачке звезде као што су Бакија Бакић, Фејат Сејдић, Слободан Салијевић, Дејан Лазаревић, Дејан Петровић, Бобан и Марко Марковић, Елвис Ајдиновић, Екрем Мамутовић, Вељко Остојић и други, који са својим оркестрима из године у годину подижу ниво и квалитет свирке на незамисливо висок ниво.

Pročitajte i  Свратите у БУЛЕВАР ВИНА: Највећи избор за све љубитеље "пића богова"! Могућност доставе на кућну адресу!

сабор трубача у гучи

На 57. сабору очекују вас трубачи: Марко Глигоријевић, Оркестар Јанковић & Диковић, мајстор трубе Дејан Петровић & Биг Банд, мајстор трубе Дејан Лазаревић, Саша Крстић – најбољи трубач 56. сабора, мајстор трубе Бобан Марковић, Екрем Мамутовић – шампион Гуче за 2016. годину, Бојан Ристић – најбољи оркестар на 56. сабору, Горан Бреговић & Бијело Дугме са трубачима и наравно, сви такмичари и на крају победници 57. Сабора трубача.

Очекује вас и стандардни забавни и културно – уметнички програм, сајам туризма, избор за најлепшу ношњу, такмичење здравичара, народни вишебој, Сајам књига и презентација и публикација књига о Сабору…

Не пропустите, Гуча вас спремно ишчекује!

Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име