SAČUVAJTE DOBRU LINIJU I TOKOM PRAZNIKA: Evo nekih načina koje možete da primenite i ostanete u dobroj formi!

Praznici su tu, a sa njima i prekomeran unos hrane. Ako želite da izbegnete gasove, nadimanje i gomilanje suvišnih kilograma, pridržavajte se ovih nekoliko saveta:

sacuvajte-dobru-liniju


1. Jedite manje ali češće. Na taj način sprečićete preopterećenje digestivnog trakta.
2. Izbegavajte gazirana pića i šampanjac. Iako je teško doleti prazničnim pićima, ona će prouzrokovati nadimanje i dehidrataciju.
3. Izbegavatje preskakanje obroka, zamenu vode alkoholom i kasne obroke. Držite se uobičajenog rasporeda obroka što je više moguće.
4. Budite aktivni. Dani provedeni ispred TV-a ili na internetu mogu da uspore varenje i pogoršaju stres.
5. Uzimajte probiotike, bilo u vidu jogurta ili kapsula. Korisne bakterije će očuvati zdravlje vašeg digestivnog sistema.
6. Izbegavajte namirnice poput kupusa, prokelja i brokolija. One će prouzrokovati nastanak gasova i nadimanje.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

sacuvajte-dobru-liniju-2

7. Birajte pažljivo. Umesto da probate sve što se nalazi na stolu, opredelite se za nekoliko stvari koje vam se čine najukusnijim. Ukoliko ipak ne možete da odolite prazničnim poslasticama, uzmite od svega, ali po malo.
8. Pijte toplu vodu s limunom. Umesto da popijete kafu, bolje skuvajte čaj od kamilice ili nane u koji ćete dodati sveže isceđen limunov sok. Topla voda ili čaj će smiriti digestivni sistem i olakšati probleme s varenjem.
9. Izbegavajte industrijski prerađene namirnice. Suviše skroba, soli i rafinisanih masnoća mogu znatno da otežaju varenje, oslabe vaš imunitet i učine da se osećate umornije nego što jeste.
10. Pijte dosta vode. Ona će olakšati prolazak hrane kroz digestivni sistem, a samim tim i varenje. Manjak vode u organizmu može da prouzrokuje konstipaciju.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

stvarukusa

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...