Зачините месец септембар шафраном, краљем међу зачинима, за кога кажу да је скупљи и од злата

0
290

Шафран има посебну моћ за разлику од свих других зачинских биљака. Још у Старом завету истицан је као најскупоценији у односу на све друге познате зачине. У том смислу до данас ништа се није променило, јер се и даље сматра скупљим чак и од злата. Ово није нимало случајно, јер је за килограм „краља зачина“, како га многи у свету називају, потребно убрати 150.000 цветова.

шафран

Pročitajte i  Моћне и лековите! Двадесет трешања има 10 пута јаче дејство од аспирина

Коришћен је код несанице, као афродизијак, био је битан елемент за умањење ефеката мамурлука и додавали су га у купку због снажног и опојног мириса. Чај од сафрана помаже код депресије и ако се редовно пије подиже ниво сератина у мозгу. Истиче се његова моћ да ревитализује крв, циркулацијуу и женски репродуктивни систем и да добро утиче на метаболизам.

шафран

Велико присуство рибофлавина- витамина Б 2, омогућава стварање црвених крвних зрнаца, док је за састојак кроцетин доказано да снижава холестерол и штетне масти у организму. У народној медицини шафран се препоручује и код атеросклерозе, а смањује ризик и за настанак срчаног удара. Мирис шафрана има благо седативно средство које доводи до смирења код неспокојних, елиминише стрес, меланхолију и депресију. Међутим, у јачим дозама доводи до стања опијености.

Pročitajte i  ЦВЕТ НАСТАО ОД ЕВИНИХ СУЗА: Ђурђевак чува срце и доноси љубав и срећу

шафран

У приопреми са другим биљкама има тонично дејство, а као зачин побољшава асимилацију хране и дубља ткива. Препоручује се за добро варење, код главобоља, вртоглавица, проблема са бубрезима и очима, може да подржи имунитет и продужава виталност.  Дневна доза овог зачина исноси од 2 до 3 гр Облично иде разна јела са пиринчом. Следећи пут акда будете спремали сутлијаш обавезно га зачините шафраном!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име