Začinite mesec septembar šafranom, kraljem među začinima, za koga kažu da je skuplji i od zlata

0
140

Šafran ima posebnu moć za razliku od svih drugih začinskih biljaka. Još u Starom zavetu istican je kao najskupoceniji u odnosu na sve druge poznate začine. U tom smislu do danas ništa se nije promenilo, jer se i dalje smatra skupljim čak i od zlata. Ovo nije nimalo slučajno, jer je za kilogram „kralja začina“, kako ga mnogi u svetu nazivaju, potrebno ubrati 150.000 cvetova.

šafran

Pročitajte i  Narodni lek od gloga oporavlja srce i smiruje nervozu: Naši preci nisu bez razloga pripisivali ovoj biljci čudotvornu moć

Korišćen je kod nesanice, kao afrodizijak, bio je bitan element za umanjenje efekata mamurluka i dodavali su ga u kupku zbog snažnog i opojnog mirisa. Čaj od safrana pomaže kod depresije i ako se redovno pije podiže nivo seratina u mozgu. Ističe se njegova moć da revitalizuje krv, cirkulacijuu i ženski reproduktivni sistem i da dobro utiče na metabolizam.

šafran

Veliko prisustvo riboflavina- vitamina B 2, omogućava stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je za sastojak krocetin dokazano da snižava holesterol i štetne masti u organizmu. U narodnoj medicini šafran se preporučuje i kod ateroskleroze, a smanjuje rizik i za nastanak srčanog udara. Miris šafrana ima blago sedativno sredstvo koje dovodi do smirenja kod nespokojnih, eliminiše stres, melanholiju i depresiju. Međutim, u jačim dozama dovodi do stanja opijenosti.

Pročitajte i  Kesten čisti krv i jača imunitet: Osim što je poslastica, ovaj jesenji plod pravi je lekoviti dar prirode

šafran

U priopremi sa drugim biljkama ima tonično dejstvo, a kao začin poboljšava asimilaciju hrane i dublja tkiva. Preporučuje se za dobro varenje, kod glavobolja, vrtoglavica, problema sa bubrezima i očima, može da podrži imunitet i produžava vitalnost.  Dnevna doza ovog začina isnosi od 2 do 3 gr Oblično ide razna jela sa pirinčom. Sledeći put akda budete spremali sutlijaš obavezno ga začinite šafranom!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime