JOŠ DANAS I SUTRA: Sajam etno hrane i pića pokazuje koliko je Srbija hranom bogata zemlja

0
1707
izvor: kurir.rs

Sajam etno hrane i pića  po deseti put je svečano otvoren u prepunom Etno dvorištu hale 3  Beogradskog sajma.

Na sajmu se okupilo više od rekordnih 400 izlagača sa oko 2000 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda ručne izrade i organski gajenih sirovina, a pod sloganom „Utemeljenje robne marke etno-proizvoda“, pored domaćih, predstavljaju se proizvođači hrane i pića i iz Indije, Grčke, Makedonije, Republike Srpske i Italije.

sajam 1
Sajam etno hrane i pića

Sajam je svečano proglasila otvorenim prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Zahvaljujući organizatorima na ustrajavanju u održavanju i promovisanju ove izuzetno važne manifestacije, Snežana Bogosavljević Bošković je naglasila da se radi o proizvodima koji su ponos naše poljoprivrede i čuvari naše tradicije.

„Srbija ima izvanredne potencijale za proizvodnju tradicionalnih prehrambenih proizvoda, jedinstvene predele sa specifičnim agroekološkim uslovima, tradicionalne metode i recepture za pripremu najraznovrsnijih jela i pića, ali i veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava koja se lako mogu uklopiti u ovu proizvodnju. Zato je potrebno raditi na širenju palete proizvoda zaštićenog porekla, na jačanju proizvođačke osnove, na udruživanju malih proizvođača i na pravom predstavljanju tih proizvoda potrošačima“, rekla je Bogosavljević Bošković, naglasivši da će Ministarstvo u čije ime govori uvek podržavati ovakve manifestacije i činiti sve da proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda dobiju i imaju status kakakv zaslužuju i kakav je u interesu i njima i državi i potrošačima.

Sajam etno hrane i pića
Sajam etno hrane i pića

Veliki broj gostiju i posetilaca pozdravio je i Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika grada koji je rekao:

„Na ovaj način dajemo podršku preduzetnicima širom Srbije, kako bi i sami pokazali koliko je Srbija bogata i šta ima da ponudi potrošačima širom sveta. Pozivamo i sve one koji te proizvode mogu da plasiraju, da budu ovde, da sklapaju ugovore…“, rekao je Mladenović.

Sajam traje do subote, 28. novembra, a biće okončan tradicionalnom revijom torti.

izvor: sajam.co.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име