SAJAM PEGLANE KOBASICE: Počinje 4. Sajam peglane kobasice u Pirotu

Pod sloganom “Peglaj Pirote, veseli se Srbijo” održaće se 4. Sajam pirotske peglane kobasice 30. i 31. januara. Ova manifestacije biće organizovana u pirotskoj hali Kej.

Peglana kobasica se pravi od čistog junećeg i kozjeg mesa. Pogodan period za spravljenje ovih kobasica je vreme od novembra do polovine februara. Kobasice se prave od prečišćenog mesa, bez žila i loja, da ne bi užeglo. Kobasica se suši na promaji, a ono što je karakteristično za nju je peglanje flašom dva puta dnevno i to 40 dana.

Sem paprike, belog luka i bibera, u kobasicu se dodaju i razne lekovite trave, za koje ljudi iz Pirota kažu da imaju i afrodizijačka svojstva.

Preporučuje se da se peglana kobasica isključivo jede uz dobro vino.

Svake godine posećenost ovog Sajma je sve veća. Računa se da je prošle godine bilo više od 5000 posetilaca iz zemlje i okruženja.

Na Sajmu će se promovisati i nova manifestacija- festival sira i kačkavalja- Cheeseefest.

Organizatori sajma su Turistička organizacija Pirot, Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice i Dom kulture Pirot, a generalni pokrovitelj Opština Pirot.

 

peglana kobasica pirot
peglana kobasica

Izvor: http://srbijuvolimo.rs/

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...