Шести “Сајам пеглане кобасице” у Пироту: Јединствена прилика да пробате “пиротски афродизијак” и уживате у традиционалном укусу српских производа

Традиционални Сајам пиротске пеглане кобасице, шести по реду, биће одржан 27. и 28. јануара 2018. године у пиротској хали “Кеј”.

Пиротска вијагра, како још зову овај јединствени пиротски специјалитет, прави се само у овом крају по правом, аутентичном рецепту из давнина. Овај традиционални врхунски специјалитет пиротског краја, произведен од најквалитетнијег меса умешаног са зачинима, потиче још из доба Турака. Магија пеглане кобасице потиче од њене дискретне љутине, специфичности и различитости укуса, али и посебног изгледа. Сматрају је правим афродизијаком, што потврђују све породице које је праве и које имају по троје и четворо деце. А у чему је њена тајна, можете најпоузданије проверити на овогодишњем Сајму пеглане!

Права пеглана кобасица прави се искључиво од грла узгајаних на Старој планини. За справљање пеглане кобасице најчешће се користе пажљиво одабрани комади козијег, овчијег и јунећег меса, односно “посне“ врсте меса. За многе најбоље је магареће месо. Никако се не користи свињско месо из два разлога: први – јер се лако и брзо квари, а други је везан за порекло из турског доба, односно погодовању за исхрану муслимана.

Директор Туристичке организације Пирота Братислав Златков изјавио је агенцији Бета да је за овогодишњи “Сајам пеглане” пријављено 40 произвођача пеглане кобасице, двадесетак винарија и 20 произвођача сира и качкаваља.

За Сајам постоји велико интересовање не само из многих градова Србије, него и из суседне Бугарске и Македоније.

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...