SAMO SRBIN SLAVI SLAVU: Kako je krsna slava nastala u našem narodu?

0
4139

U Srbiji s Miholjdanom počinje sezona krsnih slava. Obeležavanje slave jedinstven je običaj za koji ne zna ostali hrišćanski svet.

Srpska porodična slava uvrštena je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, što je prvo upisivanje kulturnih dobara iz Srbije na ovu listu.

slavu
Pre primanja hrišćanstva Srbi su bili mnogobožački narod. Imali su vrhovnog boga Peruna, a svaki dom imao je i svoje domaće božanstvo, tj. zaštitika ognjišta. U susretu sa hrišćanstvom, naš narod se najteže odricao upravo ovih domaćih božanstava. Mnogi storičari tvrde da Srbi nisu jedini slavili svog zaštitnika, ali su jedini do dan danas zadržali slavu. Postoje tragovi da su svi Sloveni imali slavu, zatim Tračani (staroGrci), Dečani, Iliri…

Za prihvatanje slave kod Srba zaslužan je najveći srpski prosvetitelj – Sveti Sava –

Naš svetitelj, Sveti Sava, bio je mudar i praktičan u svom velikom poduhvatu da Srbi prime hrišćanstvo. Mnogobožačke idole zamenio je svetiteljima Hristove crkve, te su Srbi zadržali svog sveca zaštitnika, samo u vidu krsne slave.

slavu

Crkva je, iz praktičnih razloga, savetovala i preporučivala porodicama koje svetitelje da uzimaju za krsnu slavu. Obično su se praznovali veliki svetitelji od jeseni do proleća, jer se tada najmanje radi na njivi, u poljima i oko stoke. Neke porodice su birale dan kada će se krstiti, pa su svetitelja koji se tog dana slavi uzimale za svoju krsnu slavu.

Slava nas je sačuvala kroz vekove i danas ne bismo imali srpstvo da nije bilo slave –
Srbi su slavu slavili u najslavnijim danima svoje istorije, ali i u najvećem izgnanstvu i zulumu. Za vreme ropstva pod Turcima Srbi su se sakupljali pod okriljem relegioznog praznika i tako dogovarali kako da se oslobode turskog jarma. Slavljena je slava i u ratu, izgnanstvi, zdravlju i bolesti, ropstvu, bedi i siromaštvu, isto kao i u bogatstvu i izobilju. Naši vojnici su po rovovima lomili bajati vojnički hleb i pevali tropar svoje slave i molili se Bogu za bolje i srećnije dane.

slavuČak ni u vreme nakon II svetskog rata, kada je komunistički režim propagirao bezbožništvo i zabranjivao ljudima odlaske u crkve i proslavu slave, Srbi su je slavili tajno u svojim domovima. Upravo je krsna slava sačuvala pravoslavnu veru i tradiciju našeg naroda!

Slava je ostala jedina neprekinuta tradicija kod Srba, od vremena pokrštavanja do danas. Promenjeno je mnogo toga u našim običajima, samo je slava sačuvalo svoje počasno mesto najveće svetinje našeg naroda.

K. M.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име