Kratka istorija Srba VIII deo: Stanje u državi posle Nemanjine smrti i samostalnost srpske crkve

0
263

Široka materijalna i duhovna osnova Nemanjine tvorevine davale su velike mogućnosti Nemanjinim naslednicima za dalji uspon i jačanje Srbije.

zaveštanje stefana nemanje

Izvesna kolebanja i krize za vreme vladavine Nemanjina sina Stevana prebrođena su baš zahvaljujući toj moćnoj osnovi, kao i ugledu Rastka-Save koji je bio najdublje sagledao značaj rada i trudio se da ga što uspešnije nastavi. On je otklonio sukob između braće Stevana i Vukana, izmirivši ih nad donetim iz Hilandara u Studenicu očevim moštima. Takođe, on je pomogao Stevanu da srečno okonča rat sa Mađarima, pa se čak nije složio sa bratom kada se ovaj obraćao papi za kraljevsku krunu (1217). Stevan je okrunjen krunom kao prvi raški kralj  i zato je nazvan Prvovenčani, ali je morao prekinuti sve veze sa Rimom.

Pročitajte i  Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

samostalnost srpske crkve

Dve godine kasnije, 1219, Sava je uspeo da Vizantija i vaseljenski patrijarh priznaju samostalnot srpske crkve, i spremivši sve potrebne knjige na tadašnjem našem jeziku uspešno proveo crkvenu organizaciju, postavio episkope i sveštenika, a sam se kao prvi srpski arhiepiskog nastanio u Stevanovoj zadužbini Žiči. Kasnije je Peć postala sedište poglavara srpske crkve.samostalnost srpske crkve

Pročitajte i  Novčanica zbog koje se u Kraljevini SHS išlo na robiju: Naslikao ju je Paja Jovanović, a na njoj se prvi put našao lik poznate žene iz Srbije

Ova Savina tvorevina je stalno jačala, preživljavala sve krize i stradanja za vreme Turaka, da i danas počiva na istom kanoničnom utrojstvu istične pravoslavne crkve i snažnoj svetosavskoj narodnoj tradiciji. Možda istorija nije još dovoljno ispitala i podvukla značaj  Savinog osamostaljenja Srpske crkve uvođnjena srpskog jezika u crkvu i književnosti i širok prosvetni rad crkve u narodu. Savin ugled njegovom smrću  1235 nije prestao, naprotivon je sve više rastao. Krajem 14. veka Turci su hteli da suzbiju njegov kult spalivši njegove mošti, ali su time samo ga još više uzdigli, njega i njegov lik kao narodnog prosvetitelja i učitelja.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime