Смедеревске сармице у виновом лишћу: Аутентично јело овог краја и прави специјалитет

Смедеревски крај је на гастрономској мапи србије важан због “пута вина”, због вековне традиције узгајања аутентичних сорти грожђа и зато су Смедерево и околина изузетна туристичка дестинација. Једно од аутентичних јела овог краја, а које туристи обожавају је сармица у виновом лишћу.
За сарму је најбоље да се купи помешано телеће или говеђе и свињско месо,или јагњеће и свињско месо,а може да се прави и од једне врсте меса.Ситно исецкајте неколико главица црног лука(количина зависи од укуса домаћице и укућана).Лук ставити да се пржи,а затим додајте пола килограма млевеног меса и сасвим мало промешајте на ватри,посолите,побиберите,додајте мало исецканог першуна,једну шољицу очишћеног и опраног пиринча и једно јаје.

Pročitajte i  Са манастирске трпезе: Посне макароне са туњевином готове за десетак минута

Четрдесетак комада виновог листа прво се очисти од дршчица и потом обари у суду са кључалом сланом водом.Kад лишће постане мекано оцеди се и испере хладном водом ,а затим остави да се охлади.У њега се ставља припремљен фил и праве мале,чврсто увијене сарме,које се у шерпи ређају исто тако чврсто једна уз другу и на крају притисну неким равним тањиром или мањим поклопцем да се у току кувања не би распале.Прелију се топлом водом и кувају на тихој ватри.
При крају кувања се запрже танком запршком,извади се тањир или поклопац и оставе још мало на тихој ватри,након чега се ставе у рерну да се запеку.Готова сарма не сме бити чорбаста.Служи се са киселим млеком.

Pročitajte i  5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Извор: Србију волимо

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...