Један Србин исписао руску историју: Ево на чије је име Путин налетео проучавајући границе Русије

0
1810

Истраживајући границе између Русије и Кине Владимир Путин је налетео на биографију једног Србина.

Оно што је сазнао је да је гроф Сава Владиславић Рагузински, поред тога што је поставио границу између Русије и Кине (која је и даље на снази), био оснивач прве руске обавештајне службе, саветник цара Петра Великог, шпијун, трговац уметнинама, али и патриота који је подстицао буне у Србији које је помагала Русија.

Сава Владиславић је рођен у Јасенику 1668. године, али се под притиском Турака преселио у Дубровник (на италијанском Рагуза) одакле је кренуо на студије у Француску и Шпанију. Након завршетка студија почиње да се бави трговином уметнинама у Цариграду, где долази у контакт са руским дипломатама.

Pročitajte i  Једноставан трик да сами очистите клима уређај: Прљав филтер зрачи, а то умногоме може да науди вашим укућанима

grof sava

Садржаје важних међународних уговора Турске са најмоћнијим земљама тог времена Русима је открио 1702. године, након чега их ови користе за склапање преко потребног мира са Турском. За овај допринос цар Петар Велики награђује Владиславића дворцем у Москви и правом на монополску трговину широм Русије, што му је донело велико богатство.

Рагузински 1709. ступа на царски двор и оснива „Тајни кабинет“, прву обавештајну службу у Русији, која игра важну улогу у бици код Полтаве, где су Руси победили Швеђане, али се као најзначајнији сматра његов допринос у успостављању граница између Русије и Кине.

Pročitajte i  Овако је настала чувена песма Видовдан: Послушајте најбоље верзије

sava grof

Као изасланик Катарине Прве, која га је 1725. именовала за грофа, Рагузински путује у Кину, где доноси детаљне карте са границама између две земље и преговара о различитим облицима трговинске сарадње са веома резервисаним Кинезима. Поред претњи смрћу и покушајима подмићивања уговор се закључује захваљујући упорности и дипломатским вештинама Рагузинског. Русија добија велике плодне територије у Сибиру на којима се налази и више од 40 река већих од Саве, како је гроф навео у извештају царици, а Владиславић добија град Троицкосавск (данас Кјахта), у којем подиже цркву посвећену Светом Сави.

Pročitajte i  Сремски атари скривају мистериозни дворац: Кроз море ораница стиже се до старог здања које има два власника

Ту се његов патриотизам не зауставља. Редовно је у Сремске Карловце слао књиге и учитеље, тако да се сматра за утемељивача прве српске школе, а био је одговоран и за подизање неколико буна против Турака у Црној Гори и Србији које је помагала Русија.

Овом славном Србину су 2009. руске власти подигле четири споменика на различитим локацијама, у Јасенику где је рођен, Санкт Петербургу где је сахрањен, у Сремским Карловцима и Кјахти.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име