Umesto skupih i neproverenih ulja kupljenih na plažama, savršen bronzani ten bez ružnog perutanja kože može se dobiti upotrebom dve biljke sa livade. To su hajdučka trava i ivanjsko cveće. Ljubiša Simović iz Gornjeg Milanovca, ljubitelj i poznavalac prirode, koji zna da prepozna i koristi oko 250 vrsta biljaka otkriva za Telegraf ovaj jednostavan recept.

– Za sunčanje je idealno ulje od hajdučke trave i ivanjskog cveća. To je miks gde lepo pocrnite, nema opekotina i dobije se neverovatna bakarna boja čak i kod onih koji imaju manjak pigmenta, svetle su puti. U teglu od tri litra zapremine naređaju se hajdučka trava i ivanjsko cveće, bez sabijanja, naspe se maslinovo ulje, zatvori i stavi na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Posle tog vremena ulje se procedi i spremno je za upotrebu – jasan je Simović.

Pročitajte i  Indijanski poglavica iz Leskovca: Ovaj Srbin uvršten je u 300 najznamenitijih ličnosti!

On napominje da se svo bilje bere neposredno pred period cvetanja ili tokom cvetanja, što dalje od naselja, po sunčanom i suvom vremenu. Ne treba ga odlagati u plastične kese.

Simović upozorava sve koji vole sunčanje da nikako ne koriste kantarionovo ulje za ovu namenu.

– Većina ljudi ne zna da je kantarion fotosenzitivna biljka, znači da je osetljiv na svetlost. Oni koji se pred sunčanje mažu ovim uljem unakaze kožu. I kada se pije čaj od kantariona ne treba se izlagati suncu jer mogu da vam se jave tamne fleke po koži. Kantarion se direktno rasprostire u epitelnim delu kože i može da stvori fleke – upozorava Simović.

Pročitajte i  Leskovački rečnik za početnike: Vodič za brzo savladavanje južnjačkih "bezobraznih" izreka

Hajdučka trava je samonikla biljka i raste uz puteve i na na livadama i pašnjacima. Cveta preko celog leta i tada se i bere, samo gornjih 10- ak centimetara biljke.

Njena lekovita svojstva utiču na izuzetno širok spektar oboljenja.

Ivanjsko cveće češće raste u višim predelima, uspravno je, visoko 30 do 60 centimetara i ima zlatnožute cvetove koji mirišu na med. Beru se u julu, kada cvetaju.

Pročitajte i  Vera Pavladoljska: Prva ljubav Matije Bećkovića kojoj je i posvetio svoju prvu poemu

Pomalo zaboravljeno, ivanjsko cveće ima izuzetna lekovita svojstva, a koristi se za čajeve, lekoviti sok i spravljanje masti.

Telegraf

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime