Кисели краставчићи спадају у једну од најомиљенијих зимница и слажу се уз буквално било које јело, али чак и најискуснијим домаћицама ретко полази за руком да „погоди“ онај препознатљиви укус куповних корнишона.
Постоји неколико грешака у припреми за које већина не зна, а могу значајно да утичу на крајњи производ. Најчешћа грешка настаје приликом избора сорте краставца коју ћете киселити.
За зимницу су најбољи они са дебљом кором, не дужи од 10 цм и који имају крупније “тачкице” на површини. Уколико сте у могућности пре куповине пробајте краставац, уколико је горак немојте га узимати, неће ваљати ма шта год да урадите.
Такође, приликом кисељења морате да обратите пажњу на квалитет воде. Боље је да користите флаширану, филтрирану, или пак да прво прокувате воду са чесме.
Kористите крупну со и избегавајте јодирану. Добар савет је и да потопите краставце у воду пре припреме, неколико сати у води учиниће их чвршћим и укуснијим. Такође, не заборавите да окренете тегле наопаки и оставите их тако преко ноћи, на тај неће пропустити ваздух, који може довести до бржег кварења, а учиниће краставчиће меканим и мање хрскавим.
Извор: Ствар укуса