Sećanje na Časne verige: Dan kada je sveti apostol Petar čudesno izbavljen iz Jerusalimske tamnice

0
2993

Časne verige su dan kada se spominje sveti apostol Petar zbog veriga u koje je bio okovan po naredbi cara Iroda.

časne verige
Crkva svetog apostola Petra u Rimu

Naime, odmah posle vaskrsenja Isusa Hrista počinje proganjanje hrišćana koje je trajalo više od 300 godina. Carev namesnik Irod, upravnik Galileje, pogubio je Jakova, brata Jovanovog i, na podsticanje Jevreja, zapovedi da uhvate Petra i bace ga u tamnicu.
Petar je u tamnici spavao okovan između dva vojnika, i noć pred izvođenje na sud, zasvetle se cela tamnica i anđeo kucnu Petru po rebrima, probudi ga pa mu reče:
„Ustani, obuj se i opaši se, pa hajde sa mnom“.
Petar ustade, a okovi mu spadoše s nogu pa pođe s anđelom. Vojnici su spavali kao mrtvi, pa anđeo provede Petra pored straže, a kad su došli do gvozdene gradske kapije, ona se sama otvori i tako se Petar oslobodi zatvora, i verovatne smrti.
Časne verige
Verige su sačuvane od strane hrišćana najviše zbog njihovih isceliteljskih moći 
Verige koje su spale sa Petra hrišćani su sačuvali koliko zbog uspomena na svetog Petra, toliko zbog njihove isceliteljske moći. Priča se, da su se mnogi bolesnici izlečili samo dodirnuvši verige (kao i ubrus apostola Pavla kojim su ga brisali dok je bio mučen).
Kasnije je Patrijarh Jerusalimski, sveti Juvenal, dao je te verige na dar carici Evdokiji, prognanoj ženi cara Teodosija Mlađeg. Carica ih je prepolovila, pa jednu polovinu poslala Crkvi Svetih apostola u Carigrad, a drugu polovinu dala svojoj kćeri Evdoksiji, ženi Valentinovoj u Rim. Evdoksija je sazidala crkvu Sv. Petra i položila u nju ove verige, zajedno sa onim u koje je sveti Petar, pred svoju smrt, bio okovan od opakog cara Nerona.
Verige se nalaze u Crkvi Sv. Petra u Rimu, gde se čuvaju kao jedna od najvećih relikvija. U crkvi se nalazi i čuveni Mikelanđelov Mojsije.

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Molitva Svetom Jovanu Krstitelju: Pomolimo se ovom velikom svetitelju za zdravlje, mir i sve bližnje

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime