Данас се обавезно помолите за здравље својих најближих: Обележавамо Сећање на чуда Светог Архангела Михаила

0
2000
Аутор: Anonymous Byzantine painter (395-1453 AD)Public domain image - https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3473522, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1237314

СПЦ и верници данас се сећају чуда Светог архангела Михаила. Једно од чуда десило се на извору у Лаодикији око 300. године. Kако легенда каже, један незнабожац имао је глувонему ћерку, али му се, упркос томе што није био хришћанин, у сну јавио архангел Михаило који му је поручио да ћерка треба да му се умије на том извору.

Он је то и урадио, а ћерка је након умивања излечена. После тог чуда су се и он и ћерка крстили, а он је на том месту саградио је цркву Светог архангела Михаила која и данас постоји.

Pročitajte i  Данас славимо Светог Стефана, крсну славу Немањића: Ово су сви обичаји које треба испоштовати

Постоји још једно чудо које се и данас препричава – једна породица је након дугогодишњег чекања добила наследника који је био глувонем, и поред тога, заостајао је у развоју.

Сви су им саветовали да га се одрекну, али су родитељи решили да се одселе из родног града и скрасили се у сеоцету у близини Минска. У близини кућице био је поток у који је, приликом шетње са оцем, дечак упао.

Pročitajte i  Симболи на Бадњи дан и Божић који не потичу из православља: Прегршт је паганских обичаја које су Срби увели у своју религију

Отац га је брзо извукао, а дете је заплакало. Отац је био згранут и брзо га одвео до жене, да се и она увери у чудо. Родитељи су детету дали име Михаил, у част архангела, верујући да ће му тиме обезбедити његову заштиту. Kасније су сазнали да се тај поток зове Михаиловим у част архангела Михаила.

По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава “оног који је као Бог”.

Pročitajte i  Била је једна од НЕСТВАРНО ЛЕПИХ ЖЕНА са наших простора: Стекла светску славу, а због љубави са ОЖЕЊЕНИМ ПРЕДСЕДНИКОМ нашла се у центру планетарног скандала

На грчком језику реч “архи” значи главни/први, а “ангелос” значи весник, анђео. Архангел Михаило је предводник војске анђела која је учествовала у стварању света и бранила човечанство од палих анђела.

На данашњи дан, верује народ, обавезно треба молити за излечење, али и опростити грехе свим неверницима и тада ће им се остварити највећа жеља – они и њихови највољенији биће здрави.

(Kурир.рс/Телеграф)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име