Идилична села мионичког краја: Места украшена чаробним природним пејзажима, добрим људима и великанима који су из њих потекли

0
2307

Мионица је прекрасна живописна варошица која на посебан начин улепшава пределе западне Србије. Смештена је на око 70 километара од Београда, а свега 20 километара од Ваљева. Кроз њу протиче река Рибница која се пружа од огранака Маљена и Сувобора на северу па све до десне обале Колубаре. Општина Мионица се територијално  граничи са општинама Љиг, Лајковац, Ваљево, Горњи Милановац и Пожега. У њој има укупно 36 насељених места у којима живи око 17.500 становника,  док у самој варошици, која уједно представља  културни, политички и привредни центар општине, живи преко 3000 становика.

Поред Бање Врујци, која је заштитни знак овог краја, издвајају се и предивна мионичка села која припадају шумадијском типу и по свом јединственом изгледу се издвајају од других места. Красе их богата природна блага, пространи зелени пропланци, шљивици, поточићи и извори, бајковите шуме и оно што је најважније добри, вредни и поштени људи. Многе познате личности из наше богате историје вуку порекло из ових крајева.

Најпознатија села овог живописног места су Струганик, Паштрић, Санковић, Ракари,  Маљевић, Команице, Мушић, Толић, Осеченица, Радобић, Вртиглав и многа друга.

Село Струганик има посебан значај за све становнике мионичког краја јер је то место из ког је потекао наш велики и прослављени војсковођа Живојин Мишић. Данас, родна кућа Живојина Мишића представља споменик наше културно-историјске прошлости. Кућа је законом заштићена 1974. године и представља културно добро од великог значаја. У кући Живојина Мишића је на хронолошки начин представљено његово порекло, детињство, школовање, одрастање, његова богата војна каријера, где је наравно, акценат стављен на Први светски рат и Колубарску битку. Велики број посетилаца широм наше земље али и ван њених граница долази да посети ово чаробно село и на јединствен начин се упознаје са ликом и делом великана Првог светског рата.

Село Паштрић је од центра Мионице удаљено свега 3 километара и представља јединствено идилично место у коме је смештен Спомен парк Рибница. Ово место је давне 1974. године законом заштићено као природно добро. У оквиру Спомен парка Рибница су: Рибничка пећина (станиште 15 врста слепих мишева), Шалитрена пећина, река Рибница, Црква посвећена Светим апостолима Петру и Павлу и 13 стабала липе.

Ово предивно село је додатно обогаћено Музејом камена и Кућом чаја који предстваљају део бајковитог пољопривредно-туристичко газдинство породице Петровић. Ова породица је позната, не само у мионичком крају већ много шире, јер је глава те куће наш познати биолог Предраг Пеца Петровић. Он уз велику подршку своје породице, а посебно ћерке Иване, успешно води газдинство које је, због богатог садржаја који нуде, јединствено на нашем простору. Пољопривредно-туристичко газдинство породице Петровић посећује велики број људи који долазе из свих крајева наше земље. У њиховој понуди су једнодневни излети који обухватају посету Рибничкој пећини, Музеју камена и Кући чаја. Поред разгледања и целокупног упознавања овог предивног краја на један посебан начин, посетиоци могу уживати у укусима домаће хране коју домаћини за њих припремају на лицу места. Такође, газдинство организује разне радионице, као што курсеви кувања традиционалних производа  и еко-радионице које су намењене најмлађим посетиоцима.

Село Ракари је место које се налази између Мионице и Бање Врујци. Поред прелепе природе која га краси, ово село је познато по Ткачком двору који се налазе у њему. Овај јединсвтени двор на нашим просторима предстваља удружење које је основала Загорка Стојановић, српска сликарка, таписерист и костимограф, са великом жељом да преноси ткање свима који имају потребу да нитима остварују своје потребе за уметношћу. У дворишту имања дарује “Позорницу под липом” (липа је стара преко 150 година) на којој се сваке године одржавају представе. Загорка жели да чувајући част и чистоту нашег наслеђа сачува памет и здравље. Представила је у нашој јавности шик шајкаче од неочекиваних материјала, као најбољи осавремењени сувенир, јер је шајкача незаобилазни део наше ношње. Ова уметница светског гласа, своје богато знање и искуство у ткању  са великом љубављу преноси на разним курсевима, летњим школама и радионицама које организује у овом чаробном селу.

Мионичка села су пре свега места где ће вас љубазно дочекати њихових домаћини који ће вам од срца понудити традиционална српска јела и најбољу шљивовицу.

Пуно је разлога због којих треба да посетите прелепа села овог краја и да уједно доживите праву сеоску идилу.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име