Idilična sela mioničkog kraja: Mesta ukrašena čarobnim prirodnim pejzažima, dobrim ljudima i velikanima koji su iz njih potekli

0
1305

Mionica je prekrasna živopisna varošica koja na poseban način ulepšava predele zapadne Srbije. Smeštena je na oko 70 kilometara od Beograda, a svega 20 kilometara od Valjeva. Kroz nju protiče reka Ribnica koja se pruža od ogranaka Maljena i Suvobora na severu pa sve do desne obale Kolubare. Opština Mionica se teritorijalno  graniči sa opštinama Ljig, Lajkovac, Valjevo, Gornji Milanovac i Požega. U njoj ima ukupno 36 naseljenih mesta u kojima živi oko 17.500 stanovnika,  dok u samoj varošici, koja ujedno predstavlja  kulturni, politički i privredni centar opštine, živi preko 3000 stanovika.

Pored Banje Vrujci, koja je zaštitni znak ovog kraja, izdvajaju se i predivna mionička sela koja pripadaju šumadijskom tipu i po svom jedinstvenom izgledu se izdvajaju od drugih mesta. Krase ih bogata prirodna blaga, prostrani zeleni proplanci, šljivici, potočići i izvori, bajkovite šume i ono što je najvažnije dobri, vredni i pošteni ljudi. Mnoge poznate ličnosti iz naše bogate istorije vuku poreklo iz ovih krajeva.

Najpoznatija sela ovog živopisnog mesta su Struganik, Paštrić, Sanković, Rakari,  Maljević, Komanice, Mušić, Tolić, Osečenica, Radobić, Vrtiglav i mnoga druga.

Pročitajte i  Unapređena usluga „Pomoć u kući“: Otvorena kancelarija u centru Mionice

Selo Struganik ima poseban značaj za sve stanovnike mioničkog kraja jer je to mesto iz kog je potekao naš veliki i proslavljeni vojskovođa Živojin Mišić. Danas, rodna kuća Živojina Mišića predstavlja spomenik naše kulturno-istorijske prošlosti. Kuća je zakonom zaštićena 1974. godine i predstavlja kulturno dobro od velikog značaja. U kući Živojina Mišića je na hronološki način predstavljeno njegovo poreklo, detinjstvo, školovanje, odrastanje, njegova bogata vojna karijera, gde je naravno, akcenat stavljen na Prvi svetski rat i Kolubarsku bitku. Veliki broj posetilaca širom naše zemlje ali i van njenih granica dolazi da poseti ovo čarobno selo i na jedinstven način se upoznaje sa likom i delom velikana Prvog svetskog rata.

Selo Paštrić je od centra Mionice udaljeno svega 3 kilometara i predstavlja jedinstveno idilično mesto u kome je smešten Spomen park Ribnica. Ovo mesto je davne 1974. godine zakonom zaštićeno kao prirodno dobro. U okviru Spomen parka Ribnica su: Ribnička pećina (stanište 15 vrsta slepih miševa), Šalitrena pećina, reka Ribnica, Crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu i 13 stabala lipe.

Pročitajte i  Ledena bajka u Mionici: Klizalište na otvorenom u centru varoši najlepša zabava za decu

Ovo predivno selo je dodatno obogaćeno Muzejom kamena i Kućom čaja koji predstvaljaju deo bajkovitog poljoprivredno-turističko gazdinstvo porodice Petrović. Ova porodica je poznata, ne samo u mioničkom kraju već mnogo šire, jer je glava te kuće naš poznati biolog Predrag Peca Petrović. On uz veliku podršku svoje porodice, a posebno ćerke Ivane, uspešno vodi gazdinstvo koje je, zbog bogatog sadržaja koji nude, jedinstveno na našem prostoru. Poljoprivredno-turističko gazdinstvo porodice Petrović posećuje veliki broj ljudi koji dolaze iz svih krajeva naše zemlje. U njihovoj ponudi su jednodnevni izleti koji obuhvataju posetu Ribničkoj pećini, Muzeju kamena i Kući čaja. Pored razgledanja i celokupnog upoznavanja ovog predivnog kraja na jedan poseban način, posetioci mogu uživati u ukusima domaće hrane koju domaćini za njih pripremaju na licu mesta. Takođe, gazdinstvo organizuje razne radionice, kao što kursevi kuvanja tradicionalnih proizvoda  i eko-radionice koje su namenjene najmlađim posetiocima.

Selo Rakari je mesto koje se nalazi između Mionice i Banje Vrujci. Pored prelepe prirode koja ga krasi, ovo selo je poznato po Tkačkom dvoru koji se nalaze u njemu. Ovaj jedinsvteni dvor na našim prostorima predstvalja udruženje koje je osnovala Zagorka Stojanović, srpska slikarka, tapiserist i kostimograf, sa velikom željom da prenosi tkanje svima koji imaju potrebu da nitima ostvaruju svoje potrebe za umetnošću. U dvorištu imanja daruje “Pozornicu pod lipom” (lipa je stara preko 150 godina) na kojoj se svake godine održavaju predstave. Zagorka želi da čuvajući čast i čistotu našeg nasleđa sačuva pamet i zdravlje. Predstavila je u našoj javnosti šik šajkače od neočekivanih materijala, kao najbolji osavremenjeni suvenir, jer je šajkača nezaobilazni deo naše nošnje. Ova umetnica svetskog glasa, svoje bogato znanje i iskustvo u tkanju  sa velikom ljubavlju prenosi na raznim kursevima, letnjim školama i radionicama koje organizuje u ovom čarobnom selu.

Pročitajte i  Mionica otvorenog srca: Veseli novogodišnji dečiji spektakl na Trgu vojvode Živojina Mišića

Mionička sela su pre svega mesta gde će vas ljubazno dočekati njihovih domaćini koji će vam od srca ponuditi tradicionalna srpska jela i najbolju šljivovicu.

Puno je razloga zbog kojih treba da posetite prelepa sela ovog kraja i da ujedno doživite pravu seosku idilu.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime