Seljački hleb koji se ne mesi: Idealan za zimska jutra, da “pevuši” i miriše iz tople pećnice

0
4518

Mnogi koji su probali ovaj recept tvrde da su hleb prestali da kupuju. Toliko je ukusan, naročito kada se pravi u zimskim danima i peče u šporetu na drva. A i ako nemate takav šporet, nije ništa lošiji ni kada se peče u električnoj rerni.

Nikad nije bio lakši za pripremu, jer se ne mesi i samim tim ne oduzima mnogo vremena. A ima li šta lepše od jutarnjeg mirisa vrućeg hleba iz šporeta u kom pucketa vatrica?!

Ovaj hleb je prvljen na principu spore fermentacije testa, koji povećava nivo antioksidanata u testu. Testo koje se priprema dan ranije, zove se Polus testo. Hleb napravljen ovom tehnologijom je znatno skuplji nego obični. Duže se pravi, ali zapravo ne iziskuje mnogo truda. Daleko je korisniji i zdraviji od običnog.

Pročitajte i  Pilav po bakinom receptu: Najzdraviji ručak za CELU porodicu!

Sastojci:

3 čaše brašna (možete kombinovati 1 čašu ražanog, 1 integralnog i 1 običnog),
2 kašičice soli,
1/4 kašičice instant kvasca,
jedna i po čaša vode.

Priprema: Suve sastojke staviti u vanglicu i promešati kašikom. Dodati čašu i po vode i promešati kašikom na brzinu. Ostaviti pokriveno da odstoji 12 sati. Vanglicu je najbolje staviti u kesu, da se ne bi uhvatila korica.

Pročitajte i  Postani majstor za kiseljenja kupusa: Najbolji trikovi za savršenu zimnicu!

Nakon 12 sati promešati opet kašikom. Ostaviti da odstoji još 7 do 12 sati, ili duže, dok se ne jave mehuri na površini testa.

Posuti brašno po radnoj površini, istresti testo i preklopiti kao koverat. Posle toga, prevrnuti i prekriti plastičnom folijom. Ostaviti da odstoji još sat-dva.

Pola sata pre pečenja zagrejati posudu u kojoj će se hleb peći u rerni na 250 stepeni. Staviti papir za pečenje i testo u posudu i obavezno poklopiti poklopcem. Peći pola sata, a onda skinuti poklopac i peći još 15-20 min.

Pročitajte i  Zimnica za 10! OVAKO kiseljenje kornišona USPEVA BAŠ svakoj domaćici

Kora treba da bude tamna, a ako nije peći još 5-7 min. Kad je hleb gotov, ostaviti u kuhinjski peškir da se hladi oko jedan sat. Tek je onda pečenje završeno.

Dok se hladi, hleb će ´pevati´, to mu kora krcka i znak je da je savršena!

U testo možete staviti različite semenke koje su prethodno 4 sata stajale u vodi.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime