Сељачки хлеб који се не меси: Идеалан за зимска јутра, да “певуши” и мирише из топле пећнице

Многи који су пробали овај рецепт тврде да су хлеб престали да купују. Толико је укусан, нарочито када се прави у зимским данима и пече у шпорету на дрва. А и ако немате такав шпорет, није ништа лошији ни када се пече у електричној рерни.

Никад није био лакши за припрему, јер се не меси и самим тим не одузима много времена. А има ли шта лепше од јутарњег мириса врућег хлеба из шпорета у ком пуцкета ватрица?!

Овај хлеб је првљен на принципу споре ферментације теста, који повећава ниво антиоксиданата у тесту. Тесто које се припрема дан раније, зове се Полус тесто. Хлеб направљен овом технологијом је знатно скупљи него обични. Дуже се прави, али заправо не изискује много труда. Далеко је кориснији и здравији од обичног.

Састојци:

3 чаше брашна (можете комбиновати 1 чашу ражаног, 1 интегралног и 1 обичног),
2 кашичице соли,
1/4 кашичице инстант квасца,
једна и по чаша воде.

Припрема: Суве састојке ставити у ванглицу и промешати кашиком. Додати чашу и по воде и промешати кашиком на брзину. Оставити покривено да одстоји 12 сати. Ванглицу је најбоље ставити у кесу, да се не би ухватила корица.

Након 12 сати промешати опет кашиком. Оставити да одстоји још 7 до 12 сати, или дуже, док се не јаве мехури на површини теста.

Посути брашно по радној површини, истрести тесто и преклопити као коверат. После тога, преврнути и прекрити пластичном фолијом. Оставити да одстоји још сат-два.

Пола сата пре печења загрејати посуду у којој ће се хлеб пећи у рерни на 250 степени. Ставити папир за печење и тесто у посуду и обавезно поклопити поклопцем. Пећи пола сата, а онда скинути поклопац и пећи још 15-20 мин.

Кора треба да буде тамна, а ако није пећи још 5-7 мин. Кад је хлеб готов, оставити у кухињски пешкир да се хлади око један сат. Тек је онда печење завршено.

Док се хлади, хлеб ће ´певати´, то му кора крцка и знак је да је савршена!

У тесто можете ставити различите семенке које су претходно 4 сата стајале у води.

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...