Највеће село у Србији “мајка” је јединственог села из 18. века, за које се занимају чак и Руси

0
2587

Српско село из 18. века у ком се налази најстарија школа у Србији, намењено је етно-туризму

Прегалаштвом мештана села Чумић, за које поносно истичу да је по броју становника најбројније у Шумадији, а по површини, или атару највеће у Србији и младог директора Александра Јовановића направљено је јединствено етно- село које постоји у оквиру школе.

Етно- село је осмишљено тако да поседује све што је имала шумадијска породица у 18. веку- поред школе се налази и централну кућа, имају клету или вајат, млекару, качару и амбар- плетар.

Од качара су направљене амбијенталне учионице за образовни туризам, и деца која овде долазе на екскурзије сликају на пањевима липа, цртају и пишу у воштаним таблицама, а ту је и пластеник где сама саде биљку чуваркућу и од ње касније праве сувенире.

Фото: Српска научна ТВ, Јутјуб принтскрин

“У сам пројект укључена је и Српска академија наука и уметности. Пројект се зове „Проширена делатност сеоских основних сеоских школа као модел развоја села“. Људи из САНУ током петогодишњег периода пратиће рад овог јединственог приступа у образовању деце са села и од тога се креира основа за будући модел сеоске школе”, каже професор Јовановић, директор ОШ „Прота Стеван Поповић“ из села Чумић.

Pročitajte i  Крстовдан: Празник посвећен крштењу првих хришћана, али и сећању на велике мученике и страдалнике светог Теона и светог Теопемта

Сам Стеван Поповић-Прота, чија је кућа пренета камен по камен, а потом и рестуирарана дошао је у Чумић 1792. године. Бејаху то крваве године после Кочине буне када су Чумићанци и Шумадинци морали бежати за Војводину која је била тада под аустроугарском влашћу.

По повратку у своје разорено село, убедили су Проту који је служио у Иригу да крене са њима- јер „нема села без цркве и попа“ како су сматрали. Тако је и подигнута најстарија школа у Србији поменуте године, која је садашњом обновом постала старија и од Карловачке Гимназије, као „жива школа“ односно она у којој ђацу похађају наставу.

Pročitajte i  Снажна порука др Данице Грујичић: Верујем да смо схватили да материјалне ствари и скупа путовања нису најважнија
Фото: Српска научна ТВ, Јутјуб принтскрин

Све вајате, качаре и експонате, којих је овде у великом броју поклонили су сами мештани. Неке су биле срушене, искоришћен је материјал, а на „мобу“ се направило ово јединствено место, које има потенцијала и за далеко озбилније домете.

Фото: Српска научна ТВ Јутјуб принтскрин

Сами планови у будућности су зато и велики. Глас о овом аутентичном пројекту прочуо се и далеко ван граница Србије. Школа Москва 1284 је заинтересована за сарадњу у виду едукативних екскурзија и размену ђака, као и једна школа у Палестини.

“Ђацима се следеће године пружа јединствена могућност да за Божић обиђу гроб Исуса Христоса у Јерусалиму”, каже директор Јовановић, дубоко посвећен овом пројекту.

Иначе, он је родом из села Влакча, одакле је и Михаило Петровић, први пилот у историји светске авијације који је погинуо 1912. године. Тамо Јовановић планира да подигне музеј у част првог српског пилота о чијим подвизима у оно време је писао и франсуски „Монд“ и сва европска штампа.

Pročitajte i  Направите сами домаћи сир: Лако, брзо и једноставно - никад више нећете пожелети куповни!

“Шумадија је пребогата историјом која је на неки начин у 20 веку скрајнута из уџбеника. А која је опет неисцрпан извор који нам може помоћи у многим аспектима од практичног образовања што је у овом случају примарно, до развоја туризма”, каже Јовановић, убеђен да се заокруживањем свих историјски важних места у Шумадији, едукативно може допринети у подизању образовања основаца на један виши пијадестал.

Шта све ђаци могу да науче обилазећи ово јединствено српско село, можете погледати у видеу Српске научне телевизије:

Како доћи до Протиног села и села Чумић

(Курир.рс, Српска научна ТВ)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име