Bajkovito srpsko selo, okruženo sa čak 10 planina: Šumadijski biser od belih kućica

1
5302

Selo Dulene nalazi se u srcu Šumadije. Pravi je biser ovog kraja kog  ljubomorno krije čak 10 planina: Crni vrh, Golo brdo, Vis, Matinac, Lisa, Rasje, Veliko Cerije, Kriva kosa, Karaula i Zelena.

Dulene mnogi nazivaju i “Šumadijskim Zlatiborom”. Prava je vazdušna banja jer se na Crnom vrhu mešaju četiri vetra koja dolaze sa Zlatibora, Kopaonika, Rtnja i Rudnika.

Ovo najjužnije selo opštine Kragujevac ima oko 150 stanovnika (nekad bilo 1 200). Nekad je pripadalo Levču, pa kad se Kragujevac širio i kada je napravljeno Dulensko jezero, pripalo je Kragujevcu. Graniči se sa selima Nadrlje i Dobroselica iz opštine Levac/Rekovac, selo Gledić/Kraljevo, selo Bajčetina/Knić i sa Trešnjevakom/Velike Pčelice.

Pročitajte i  Dame u visokim potpeticama na Novosadskom sajmu: Održana tradicionalna konferencija “Biznis na štiklama”

 

Kroz Dulene teče mala reka Dulenka koja se sliva u najveću klisuru Šumadije od Dulena do Rekova (17 km). Reka Dulenka izvire u selu kao mali potok i kasnije kupi mnogo potoka koji prave reku. Planina dulenski Crni vrh (897 m) je najviša tačka Kragujevca i celog okruga Šumadije.

 

Selo se nalazi u dolini reke Dulenke i deli se u centru na donju i gornju ma’lu. Početak sela (donja ma’la) se nalazi na oko 400 m nadmorske visine, a kraj sela (gornja mala) na preko 500 m nadmorske visine. Sami centar sela se nalazi na oko 460 m.

Pročitajte i  Novčanica zbog koje se u Kraljevini SHS išlo na robiju: Naslikao ju je Paja Jovanović, a na njoj se prvi put našao lik poznate žene iz Srbije

Dulene je poznato i po staroj šumadijskoj arhitekturi i lepim belim kućicama. Od 200 domaćinstava oko 180 kućica su pravljene od blata, grede i pleve.

U selu Dulene još uvek postoji bunar napravljen još u 19. veku, sa kog je nekad skoro celo selo uzimalo vodu. Danas skoro svako domaćinstvo ima bunar u svom dvorištu. Dulene ima mnogo izvora i potoka, pa meštani ne moraju da plaćaju vodu državi pošto je svaka kuća uvela vodu sa nekog izvora.

Pročitajte i  GDE SE KRIJE ZAKOPANO SRPSKO BLAGO: Legende o zakopanom blagu popa Martina

Nedaleko od Dulena nalazi se Grošničko jezero koje je nekada, pre nego što je napravljeno Gružansko jezero, bilo mnogo veće – 300 m dugačko, 100 m široko i 6 m duboko. Vremenom se iz njega ispumpavala voda pa je polako počelo da se isušuje.

U blizini Dulena nalazi se i manastir Kalenić, jedinstveni spomenik kulture, freskoslikarstva i hrišćanstva iz 15. veka.

Izvor: Srbiju volimo

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime