По броју доктора наука и државних репрезентативаца село Гајдобра у Општини Бачка Паланка јединствени је феномен на просторима бивше Југославије. Из њега потиче 39 доктора наука, од чега су 19 универзитетски професори. Село је дало три академика и светски признатог афористичара. Дрес са државним грбом носило је чак 37 житеља Гајдобре.

На основу последњег пописа, ово село је имало 2565 становника, потомака херцеговачких колониста из Билеће, Невесиња, Требиња, Мостара, Стоца и Љубиња. Млади су просто предодређени за спорт и науку.

Село нема средњу школу, а ипак их зову Српска Сорбона. Потомци херцеговачких колониста поносно истичу да носе њихову бистрину и горштачку вештину.

Pročitajte i  Доктор Перишић гастроентеролог: Како да направите здравији роштиљ и којим триковима се служе угоститељи

„У Гајдобри постоји нешто што је онај старогрчки агон. Стална потреба за надметањем, за постизање више циљева, за такмичењем, за уздизањем, за узрастањем у својим областима“, наводи проф. др Јово Радош, бивши председник Карате савеза Југославије.

Тачно знају име сваког доктора наука или спортисте, па чак и оних чији су родитељи одавде.

„Огроман је број, преко осамнаест репрезнентативаца у рукомету. Што се тиче кошарке, ту су најпознатији играчи Мирко Милићевић, Немања Бјелица, Владимир Лучић“, истиче Стојан Дангубић.

Деценијама постижу поене за Србију, а тек ове године добиће прву спортску халу.

„Да се посветимо томе да отворимо неку школу рукомета, да доведемо садашње и бивше репрезентативце да мало раде са децом“, каже Рајко Продановић, бивши репрезентативац Србије у рукомету.

Pročitajte i  Импресивна слика Вршачке куле као из БАЈКЕ кружи интернетом: Призор из Србије од кога ЗАСТАЈЕ ДАХ (ФОТО)

Први државни репрезентативац из Гајдобре је био покојни Данило Зиројевић, и то у хокеју на трави. Одмах после њега, џудиста Ристо Лучић и рукометаш Спасо Јањић, који је за репрезентацију Југославије одиграо 38 утакмица.

У Гајдобри има неколико фабрика које запошљавају око 1.200 људи. Највећа производи 70 милиона чарапа годишње и све извози. Стопа незапослености је на минимуму.

Не ради само онај ко неће. И увозимо радну снагу, тако да огроман број радника долази из околних места“, напомиње Стојан Дангубић.

Pročitajte i  Поруџбина док си рекао кеш: CarGo Батлер увео плаћање готовином

У Гајдобри се још приповеда о старом завичају а образ сваког дома пажљиво се чува. „Потомство памти своје претке, јер где нема те везе потомства и предака, онда све пропада“, истиче Јово Радош.

Нема значајније ствари за становнике Гајдобре, него да се похвале да у том селу „мајка и даље рађа соколове“.

Интересантно је да је село дало и два министра. Славко Гордић је био министра за културу и просвету у Влади Републике Српске. Међу угледним интелектуалцима, који су се афирмисали је и Спасо Комад, који је био потпредседник војвођанске владе.

РТС, Телеграф

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име