Na putu prema Despotovcu prolazi se kroz selo Medveđa koje je prirodna granica između Donje i Gornje Resave. U vreme Rimljana, ovuda je prolazio glavni put Balkanskog poluostrva (via publica), koji su Rimljani izgradili posle definitivnog osvajanja Mezije.

On je spajao Dunav sa Bosforom: Beograd (Singidunum), Medveđa (Idimum), Vizant (Konstantinopolj, Carigrad, Istanbul). Selo Medveđa (Idimum) imalo je status “mansia” (stanica za prenoćišta sa stalnom posadom). Konačno rušenje rimskog mansija Idimuma bilo je u vreme velike najezde Huna u V veku kada je većina naselja Resave opljačkano i razoreno.

Položaj Idimuma ucrtan je u čuvenoj geografskoj karti iz IV veka “Tabula pejtingerijana”.

Jugoistočno od Medveđe u blizini groblja i kod rimskog mosta, na mestu gde je reka potkopala obalu, vidi se u useku ostatak starog rimskog puta koji je vodio prema Kostolcu – Vimicijumu. Ostatke temelja rimskog kastela pored groblja u Medveđi opisao je Feliks Kanic u knjizi “Srbija – zemlja i stanovništvo”.

Posle obimnih arheoloskih iskopavanja i istraživanja 1968. godine, danas je ovaj lokalitet opet zapušten. Pronađeni predmeti čuvaju se uglavnom u privatnim kolekcijama (olovna posuda, pečat Idimuma itd). Na dugu istoriju naselja danas imenom podseća restoran “Idimum”.

Seo Medveđa u opštini Despotovac u opštini Despotovac u Pomoravskom okrugu danas broji 299 domaćinstava. Prema popisu iz 2011. imalo je 838 stanovnika.

Selo se deli na Gornju i Donju Malu. U njemu se nalaze i dva stara zapisa: Jovanovića hrast i Zapis dud kod crkve.

Zapis-0646-Medvedja-Jovanovica-hrast 20160621 0376.jpg
Autor: ZblagojevicSopstveno delo, CC BY-SA 4.0, Veza

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime