Сеоска учитељица из Србије међу 50 најбољих у свету

0
679

Жељана Радојичић Лукић наставница из Основне школе “Милан Ракић” из Мионице нашла се на листи финалиста “Глобал тичер” награде за 2018. годину.

Како се наводи, реч је о једној од највећих наставничких награда у свету.

željana

У биографији Жељане Радојчић Лукић објављеној на сајту “Глобал тичер“ награде истиче се да је она бивша избеглица и да предаје у руралној средини у којој је и сама у школи.

Према даљим наводима Жељана је организовала пројекат сређивања једне старе и неопремљене учионице коју је “претворила у учионицу из снова“, да би након тога 2011. покренула пројекат “Чаробно село“, преноси б92.

“То је мотивисало родитеље да се не преселе у велике градове, већ да са својом децом остану у руралној средини и схвате да креативне акције могу да побољшају квалитет живота и образовања“, наводи се на сајту “Глобал тичер“ награде.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

У пројекту “Чаробно село“ ученици и наставници су заједничким снагама радили на развијању знања и вештина кроз интегративни приступ.

Деца су под отвореним небом учила у креативним радионицама, а професори су били обучени као виле из словенске митологије. Такође, деца су учила о обновљивим изворима енергије, астрономији, метеорологији, правили су баште у којима су садили поврће…

“Окружење из бајке мотивисало је децу да лакше упију знање“, наводе из “Глобал тичера“, истичући да је током шест година кроз пројекат “Чаробно село“ прошло више од 15.000 деце, 2.000 наставника и више од стотину студената.

Жељана истиче да “успех не пада са неба и да се за њега свако од нас мора борити својим радом”.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

“У тој реченици јесте изречена и суштина, јер је иза мене су и неки тешки периоди, у којем сам чак на трен, морам признати, имала утисак да губим тло под ногама. Е, баш тада је био одлучујући тренутак за додавање гаса и тренутак за још озбиљнији и већи рад на себи и апсолутну посвећеност мојим ђацима. Поносна сам што сам имала снаге да све те препреке на које сам наилазила у својој каријери, а било их је пуно, претворим у прилике и да их на крају крунишем овим успехом“, наводи Лукићева.

Реч о највећој наставничкој награди на свету која је у рангу Нобелове награде.

Како каже, све можемо да изгубимо у једном тренутку осим знања и образовања.

“Зато би моја порука била свим наставницима света да верују у себе, да не посустану у кризним ситуацијама и да сваку препреку, која им се испречи на путу, било да се ради о ратним дешавањима, губитку посла или неправди било које врсте, својим радом и вером претворе у прилику за успех. А успеси, успеси пријају и зато тежите да постигнете онај успех који ће вас лично учинити задовољним, без обзира на величину то успеха“, истиче Жељана Радојичић Лукић, на крају саопштења потписана само као “сеоска учитељица”.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

“Глобал тичер“ награду у износу од милион долара додељује Варки фондација “изузетним професорима који су дали велики допринос професији“, а добитница из 2017. је Меги Мекдонел из Канаде.

(Недељник)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име