Tek nakon što je protekle večeri emitovana prva epizoda serije “Koreni”, prema istoimenom romanu Dobrice Ćosića za koji je 1954. godine postao i prvi dobitnik NIN-ove nagrade, salve oduševljenja upućene su na račun maestralne glume, režije i scenografije.

Radnja serije dešava se u mitskom selu Prerovu, koje je prema ideji scenografa Milenka Jeremića smešteno u ambijent dve čarobne kuće u selu Gornji Račnik, iznad Jagodine. Za one koji su propustili prvu epizodu, radnja se odigrava krajem 19. veka, za vreme vladavine kralja Milana Obrenovića i prati živote Aćima Katića (Žarko Laušević), jednog od radikalskih vođa tog vremena, njegovih sinova Vukašina (Radovan Vujović) i Đorđa (Igor Đorđević), kao i njegovih sluga.

Vukašin je bio na školovanju nekoliko godina u Francuskoj i on se vraća kući kod oca i brata Đorđa da bi im saopštio da se ženi ćerkom liberala Tošića, Aćimovog političkog neprijatelja. Aćim ga se odriče i preti da će ga izbrisati iz testamenta. Istovremeno, Đorđe i njegova supruga Simka (Sloboda Mićalović) imaju probleme, jer ni posle 15 godina braka nemaju dece. Đorđe se sve češće napija i u jednom od tih pijanstava izbacuje Simku iz kuće. Aćim je očajan zbog svađe sa sinom, miljenikom Vukašinom, i što od besa, što od očaja rešava da pozove seljake iz svoga sela Prerova na bunu. Pijani vojnici uspevaju da bez velike muke uguše bunu, ubivši pritom petoricu seljaka.

Pročitajte i  Zašto nikada nije došlo do oslobođenja Jasenovca? Prepušteni sami logoraši su morali sami da se oslobode

Simki na um pada spasonosna ideja – da zatrudni sa jednim od Đorđevih sluga. Ubrzo posle toga saznajemo da je Simka trudna, a Đorđe joj dopušta da se vrati kući, iako su i on i Aćim puni sumnji oko toga ko je otac deteta. Simka rađa sina i beba dobija ime Adam. Kako Adam brzo raste, sve manje liči na oca Đorđa koji je izrazito nizak. Kada je Adamu bilo 5 godina, majka Simka se razboljeva i umire, a on jedva preživljava. Ovaj događaj konačno navodi Aćima i Đorđa da Adama prihvate kao svojega.

Pročitajte i  Kako su nastali nazivi za rodbinu: Svekrva je najgore prošla

U mnoštvu motiva i tema, posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova, porodično poreklo i problem identiteta, održavanje kultova srpske nacionalne mitologije, politički sukobi koji dovode do narodnog oblikovanja sprskih intelektualaca školovanih u inostranstvu, patrijahalna despotija kao kult, uloga i položaj žena u porodici, kao i mnogi drugi…

Svoje oduševljenje glumom i glumcima gledaoci su najviše iskazali hvaleći sjajnog Žarka Lauševića koji tumači glavni lik serije – Aćima Katića. Njegovu glumu nazivaju magijom, van ovog sveta.

Ništa nije manje ni oduševljenje glumom Nedana Jezdića, koji tumači uloge sluge Tole Dačića, čije replike su jedne od najupečatljivijih iz prve epizode: “Neko koti decu, neko koti dukate. Onaj Nebeski ne da da se deca mešaju sa dukatima. Oči im se kvare”, odgovara Tola Đorđu kada mu ovaj prigovori kako on i njegova žena, sluge kod Katića, dobijaju četvrto dete. Spontana, prirodna i duhovita je i rečenica kojom se obraća svom drugom blizancu kada ga donosi na podoj: “Lopove tatin. Šta ti njemu sisu kradeš”.

Pročitajte i  Slavimo Svetog Jovana Bogoslova: Evo šta danas nikako ne smete da radite! OBIČAJI SE POSEBNO ODNOSE NA ŽENE

Pohvale su upućene i ostaloj glumačkoj ekipi: Slobodi Mićalović (Simka Katić), Radovanu Vujoviću (Vukašin Katić), Igoru Đorđeviću, Dari Džokić (Milunka), Goranu Šušljiku (Nikola)…

Seriju je režirao Ivan Živković, a Đorđe Milosavljević je autor scenarija.

Nove epizode očekuju nas svake nedelje od 20 č, odmah posle Dnevnika na Prvom programu RTS-a.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime