Тек након што је протекле вечери емитована прва епизода серије “Корени”, према истоименом роману Добрице Ћосића за који је 1954. године постао и први добитник НИН-ове награде, салве одушевљења упућене су на рачун маестралне глуме, режије и сценографије.

Радња серије дешава се у митском селу Прерову, које је према идеји сценографа Миленка Јеремића смештено у амбијент две чаробне куће у селу Горњи Рачник, изнад Јагодине. За оне који су пропустили прву епизоду, радња се одиграва крајем 19. века, за време владавине краља Милана Обреновића и прати животе Аћима Катића (Жарко Лаушевић), једног од радикалских вођа тог времена, његових синова Вукашина (Радован Вујовић) и Ђорђа (Игор Ђорђевић), као и његових слуга.

Вукашин је био на школовању неколико година у Француској и он се враћа кући код оца и брата Ђорђа да би им саопштио да се жени ћерком либерала Тошића, Аћимовог политичког непријатеља. Аћим га се одриче и прети да ће га избрисати из тестамента. Истовремено, Ђорђе и његова супруга Симка (Слобода Мићаловић) имају проблеме, јер ни после 15 година брака немају деце. Ђорђе се све чешће напија и у једном од тих пијанстава избацује Симку из куће. Аћим је очајан због свађе са сином, миљеником Вукашином, и што од беса, што од очаја решава да позове сељаке из свога села Прерова на буну. Пијани војници успевају да без велике муке угуше буну, убивши притом петорицу сељака.

Pročitajte i  Српска лепотица по чијем лику је насликана Косовка девојка: Београђанка чијој се лепоти дивио славни Урош Предић

Симки на ум пада спасоносна идеја – да затрудни са једним од Ђорђевих слуга. Убрзо после тога сазнајемо да је Симка трудна, а Ђорђе јој допушта да се врати кући, иако су и он и Аћим пуни сумњи око тога ко је отац детета. Симка рађа сина и беба добија име Адам. Како Адам брзо расте, све мање личи на оца Ђорђа који је изразито низак. Када је Адаму било 5 година, мајка Симка се разбољева и умире, а он једва преживљава. Овај догађај коначно наводи Аћима и Ђорђа да Адама прихвате као својега.

Pročitajte i  Последње пророчанство Баба Ванге: Изговорила је ОВО и преминула, а онда се догодило ЧУДО!

У мноштву мотива и тема, посебно се издвајају мотив породице и породичног сукоба између очева и синова, породично порекло и проблем идентитета, одржавање култова српске националне митологије, политички сукоби који доводе до народног обликовања спрских интелектуалаца школованих у иностранству, патријахална деспотија као култ, улога и положај жена у породици, као и многи други…

Своје одушевљење глумом и глумцима гледаоци су највише исказали хвалећи сјајног Жарка Лаушевића који тумачи главни лик серије – Аћима Катића. Његову глуму називају магијом, ван овог света.

Ништа није мање ни одушевљење глумом Недана Јездића, који тумачи улоге слуге Толе Дачића, чије реплике су једне од најупечатљивијих из прве епизоде: “Неко коти децу, неко коти дукате. Онај Небески не да да се деца мешају са дукатима. Очи им се кваре”, одговара Тола Ђорђу када му овај приговори како он и његова жена, слуге код Катића, добијају четврто дете. Спонтана, природна и духовита је и реченица којом се обраћа свом другом близанцу када га доноси на подој: “Лопове татин. Шта ти њему сису крадеш”.

Pročitajte i  Шаум од јагоде: Божанствени и освежавајући слаткиш за вреле дане

Похвале су упућене и осталој глумачкој екипи: Слободи Мићаловић (Симка Катић), Радовану Вујовићу (Вукашин Катић), Игору Ђорђевићу, Дари Џокић (Милунка), Горану Шушљику (Никола)…

Серију је режирао Иван Живковић, а Ђорђе Милосављевић је аутор сценарија.

Нове епизоде очекују нас сваке недеље од 20 ч, одмах после Дневника на Првом програму РТС-а.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име