Тома је Силвани написао хит Шта ће ми живот без тебе драги ! Била је дубоко несрећна, а песма крије болну тајну

0
882
Фото: Јутјуб/принтскрин

Тог 10. октобра 1976. године у саобраћајној несрећи на ауто-путу Београд-Ниш, код места Kолари, погинула је Силвана Арменулић.

Био је то трагичан крај блиставе каријере једне од најпознатијих певачица народне музике на овим просторима.

Силвана (Зилха) Арменулић, девојачко Барјактаревић, рођена је 18. маја 1939. године у Добоју. Била је треће од десеторо деце посластичара Мехмеда Барјактаревића. Са шеснасет година отишла је код тетке у Сарајево и почела да пева по кафанама.

Уметничко име Силвана узела је по тада популарној глумици Силвани Мангано, чији је филм “Горак пиринач” посебно волела.

Kао већ звезда у успону, Силвана је једног дана у Лесковцу, на клупи у парку, упознала младића, без динара у џепу, који је желео да постане певач.

Pročitajte i  Пикантне ловачке шницле у кремастом сосу: Ручак из снова који обара са ногу

Из незнаног разлога, допао јој се тај тихи, промрзли младић који јој је испричао да нема новца да се врати кући, а ни где да спава и замолила је управника хотела у ком је певала да му да посао и смештај. Био је то Тома Здравковић којем је баш овај посао био одскочна даска која га је лансирала у свет звезда.

Kако би се захвалио Силвани без које његова каријера вероватно не би ни постојала, Тома јој је написао песму “Шта ће ми живот без тебе драги” која је постала један од њених највећих хитова.

Pročitajte i  Понесите цегере: “Караван зимнице” за викенд на пијаци „Ђерам”

Једном приликом, Тома је испричао да је инсипација за песму био управо Силванин живот.

– Инсистирала је да јој напишем песму. Али шта? Ја сам увек био у неким романтичним везама које су ме инспирисале. Са Силваном је било тешко. Причали смо данима, била је несрећна. Откривала ми је детаље из свог брака који је био лабилан, напросто је очајавала. Често ми је говорила: “Јао, овај живот мој! Нека иде све у ђавола, кад ми ништа не иде од руке! Нит’ брак, нит’ ово, нит’ оно…” И једном док смо се возили бусом на концерт, кажем јој: “Знаш шта, то је интересантно, да ти ја направим песму баш као што ти причаш, онако како се осећаш. Онда ћеш боље певати” – испричао је својевремено Тома Здравковић.

Pročitajte i  Стара веровања која и данас важе: Шта значи ако вам мачка дође на праг и не жели да оде

Песма “Шта ће ми живот”, коју је Силвана певала и у серији “Љубав на сеоски начин”, продала је плочу на којој се налазила у 300.000 примерака и постала мегахит.

Извор: Стил

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име