Gotovo da nema osobe koja je, obilazeći lepote i čari našeg glavnog grada zaobišla čuvenu planinu Avalu.

Iako je Avala danas mnogima najpoznatija po svom tornju i spomeniku Neznanom junaku izgrađenom nakon rušenja tvrđave Žrnov, malo ko zna da se na obroncima ove planine krije i dar Kraljevini Jugoslaviji od jedne od najekscentričnijih ličnosti svetske istorije – Adolfa Hitlera.

Pročitajte i  Punjena pogača: Fantastično jelo u testu koje ćete obožavati

Portal “Dnevno” skrenuo je pažnju na jednu neobičnost ove planine. Kako piše “Dnevno”, Avala je cela pošumljena listopadnim drvećem. Ima tu hrastova, topola, kestena, čak i poneke divlje jabuke i kruške… I samo dva reda zimzelenih čempresa koji oivičuju stazu koja vodi do vrha Avale i Spomenika Neznanom junaku.

Ti čemperesi poklon su nemačke vlade Kraljevini Jugoslavije kao zalog mira i izgradnje dobrih odnosa zemalja koje su bile u sukobu tokom Prvog svetskog rata. U to vreme predsednik nemačke vlade bio je Adolf Hitler.

Pročitajte i  O njemu priča CELA SRBIJA: Omiljeni vozač na jednoj od najgorih linija u Beogradu OVAKO ulepšava dane svojim sugrađanima

Ovo nije bio jedinstven slučaj u svetu. U vreme izgradnje spomenika 1932-1938 u čitavom svetu nicali su memorijalni kompleksi u kojima su često sahranjivani svi stradali vojnici – i saveznički i neprijateljsku. Parola projekta bila je “sukobljeni u ratu – sjedinjeni u smrti” i imala je za cilj podizanje svesti o strahotama sukoba koji više nikada ne sme da se ponovi.

Pročitajte i  Lenji muž: Sočan kolač koji ćete obožavati

Nemačka, kao jedna od najodgovornijih za Prvi svetski rat, slala je ovakve darove kao znak dobre volje i svoje posvećenosti izgradnji mira u budućnosti.

OPANAK/DNEVNO

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime