Gotovo da nema osobe koja je, obilazeći lepote i čari našeg glavnog grada zaobišla čuvenu planinu Avalu.

Iako je Avala danas mnogima najpoznatija po svom tornju i spomeniku Neznanom junaku izgrađenom nakon rušenja tvrđave Žrnov, malo ko zna da se na obroncima ove planine krije i dar Kraljevini Jugoslaviji od jedne od najekscentričnijih ličnosti svetske istorije – Adolfa Hitlera.

Pročitajte i  Zagospodare ulicama, i pljuju, ujedaju, lome... - istina o ljudima koju ne treba da zaboravimo!

Portal “Dnevno” skrenuo je pažnju na jednu neobičnost ove planine. Kako piše “Dnevno”, Avala je cela pošumljena listopadnim drvećem. Ima tu hrastova, topola, kestena, čak i poneke divlje jabuke i kruške… I samo dva reda zimzelenih čempresa koji oivičuju stazu koja vodi do vrha Avale i Spomenika Neznanom junaku.

Ti čemperesi poklon su nemačke vlade Kraljevini Jugoslavije kao zalog mira i izgradnje dobrih odnosa zemalja koje su bile u sukobu tokom Prvog svetskog rata. U to vreme predsednik nemačke vlade bio je Adolf Hitler.

Pročitajte i  Zaboravljene srpske izreke: Kratke umotvorine našeg naroda za koje mnogi nisu čuli, a neverovatno su mudre

Ovo nije bio jedinstven slučaj u svetu. U vreme izgradnje spomenika 1932-1938 u čitavom svetu nicali su memorijalni kompleksi u kojima su često sahranjivani svi stradali vojnici – i saveznički i neprijateljsku. Parola projekta bila je “sukobljeni u ratu – sjedinjeni u smrti” i imala je za cilj podizanje svesti o strahotama sukoba koji više nikada ne sme da se ponovi.

Pročitajte i  4 medicinske usluge koje možete dobiti i na privatnim klinikama, a da ih ne platite iz sopstvenog džepa

Nemačka, kao jedna od najodgovornijih za Prvi svetski rat, slala je ovakve darove kao znak dobre volje i svoje posvećenosti izgradnji mira u budućnosti.

OPANAK/DNEVNO

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime