Готово да нема особе која је, обилазећи лепоте и чари нашег главног града заобишла чувену планину Авалу.

Иако је Авала данас многима најпознатија по свом торњу и споменику Незнаном јунаку изграђеном након рушења тврђаве Жрнов, мало ко зна да се на обронцима ове планине крије и дар Краљевини Југославији од једне од најексцентричнијих личности светске историје – Адолфа Хитлера.

Pročitajte i  Пирошке са сиром из рерне: Веома су укусне и здравије од оних пржених у дубоком уљу

Портал “Дневно” скренуо је пажњу на једну необичност ове планине. Како пише “Дневно”, Авала је цела пошумљена листопадним дрвећем. Има ту храстова, топола, кестена, чак и понеке дивље јабуке и крушке… И само два реда зимзелених чемпреса који оивичују стазу која води до врха Авале и Споменика Незнаном јунаку.

Ти чемпереси поклон су немачке владе Краљевини Југославије као залог мира и изградње добрих односа земаља које су биле у сукобу током Првог светског рата. У то време председник немачке владе био је Адолф Хитлер.

Pročitajte i  Ово се зове српска домишљатост: Човек доскочио шалтерушама у дому здравља и на урнебесан начин заказао преглед

Ово није био јединствен случај у свету. У време изградње споменика 1932-1938 у читавом свету ницали су меморијални комплекси у којима су често сахрањивани сви страдали војници – и савезнички и непријатељску. Парола пројекта била је “сукобљени у рату – сједињени у смрти” и имала је за циљ подизање свести о страхотама сукоба који више никада не сме да се понови.

Pročitajte i  Почиње Госпојински пост: Ево како да се изборите са својим гресима током поста

Немачка, као једна од најодговорнијих за Први светски рат, слала је овакве дарове као знак добре воље и своје посвећености изградњи мира у будућности.

ОПАНАК/ДНЕВНО

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име