Симбол вере нас штити од застрањивања: Сажето исповедање вере које сваки православац мора да зна

0
457

Постоји велико мноштво разних секти и непријатеља православља који непрестано насрћу на православне вернике и покушавају да на разне лукаве начине унесу забуну и погрешно учење. Данас у свету постоји толико секти да их за годину дана небих могли само набројати а камоли изучити сва њихова лажна учења.

Да не би верски застранили свети оци су нам оставили Симбол вере, кратко али прецизно исказано православно исповедање вере. Зато је добро научити Симбол вере напамет и када се год молимо Богу прочитати и Симбол вере тј. правилно исказати (исповедити) нашу веру.

Pročitajte i  Ова српска имена деци су давана најтужнијим поводом: Многи родитељи не знају њихова значења, а ретки их и данас дају својој деци

На Првом и Другом васељенском сабору, у Никеји (325) и Цариграду(381), Свети Оци су борећи се против јереси и лажних учења у хришћанству, саставили сажето, правилно, исповедање вере, звано Симбол вере.

На Никејском сабору написано је 8 чланова, а на Цариградском сабору су додата још 4 члана.

Данас се у Православној цркви чита на свакој литургији и приликом крштења.

Никејско-цариградски симбол вере гласи:

 1. Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог
 2. И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
 3. Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;
 4. И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;
 5. И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;
 6. И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;
 7. И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.
 8. И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
 9. У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
 10. Исповедам једно Крштење за опроштење грехова.
 11. Чекам васкрсење мртвих.
 12. И живот будућега века. Амин.
Pročitajte i  Ђачки кодекс из Краљевине Југославије ТРЕБА ЧИТАТИ СВАКОГ ДАНА: Историчар Немања Девић подсетио нас је како се постаје ВИТЕЗ у ОПАНЦИМА!
Цар Константин и никејски оци држе Никејски симбол вере
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име