Симболи српске куће, тараба и плот, полако нестају замењени модернијим оградама

0
4812

Тараба и плот су обележје српске куће, имања домаћина, у ширем смислу обележје су српства.

У Шумадији, где је свако сеоско двориште било ограђено плотом, данас оваквих ограда готово да нема. Постале су тек старина у другом плану. Српску тарабу на селу данас често замењују жичане, коване и бетонске ограде.

Staro Selo Sirogojno i stari plot
Staro Selo Sirogojno i stari plot; Foto PanaComp

Старост српских тараба и њихова симболика у обележавању националног идентитета се не доводи у питање. Ако кренете путевима кроз села Шумадије, преко планине Јелице, или на српске лепотице Златибор, Копаоник, Златар… видећете вишедеценијеске тарабе, свака од њих има своју причу али о њима треба знати:

Pročitajte i  Душанов законик: Ево шта би вам се догодило ако бисте били ухваћени мало припити

Тараба и плот се често не разликују – и једно и друго је ограда од прошћа, дасака, летава или уплетеног прућа, с тим да је тараба углавном састављена од летава, а плот од прошћа између којег је уплетено пруће.

taraba i plot

Прошће, проштац је узани колац, летва која је са једне стране зашиљена и пободена у земљу, и то је основа тарабе (плота). Добар је багремов проштац, јасенов, али од храста бољег нема. Кад се проштац побије у земљу, онда се закуцавају летве или се уплиће пруће, најбоље врбово, које је најжилавије. Добро уплетен плот траје и сто година, а за плетење 350 метара плота потребно је недељу дана. Некада је коришћено дрво шљиве црвењаче, која се одавно у Шумадији не гаји.

Pročitajte i  Предивна слика са српског села која је одушевила свет! За само пар сати прикупила скоро 200.000 лајкова! (ФОТО)

Мајстора овог посла некада је било много, сада су остали само најупорнији или то по сећању раде они који памте како су то чинили њихови дедови.

taraba i plot

Проштац из ограда у Србији је познат и као оружје у случајевима свађа око међа.

Данас, када и плот и проштац нестају, и из дворишта и из српског језика, овај појам користе само најстарији.

Pročitajte i  Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић прославили важан дан: Сину Стефану упутили поруку ПУНУ љубави

Колац, односно проштац помену када треба рећи да је рођак, комшија или политичар заслужио тешке батине.

Изрека “Држати се к’о пијан плота” значи – тврдоглаво се нечег држати, претерано устрајавати на нечем, пасти одн. пљоснути као проштац – пасти целом својом дужином.

taraba i plot

Извор: Srbijuvolimo.rs, Telegraf.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име