Simbolika hrane na novogodišnjoj trpezi: Jednu stvar nikako ne smete imati na stolu

0
2150

Postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani, već svako jelo treba biti pažljivo odabrano jer sa sobom nosi određenu simboliku sreće, napretka, blagostanja. Pored već tradicionalne ruske salate, svinjskog pečenja, kupus salate i torte, na trpezi bi svoje mesto trebalo da nađe i riba i grožđe.

Evo zašto baš te namirnice:

Pročitajte i  Pobusani ponedeljak: Deveti dan nakon Vaskrsa izlazi se na groblja, a evo i šta je običaj odneti za dušu pokojnika

Grožđe

Grožđe je, pre svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zravi.

grožđe 3

 

Riba

Budući da i za novogodišnju noć traje post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ”plivati”.

Pročitajte i  Slavimo Markovdan: Loš dan za OVU VRSTU LjUDI, jednu stvar nikako ne smete raditi da vas ne bi pratila nesreća!

riba

 

Svinjsko meso

Svinjsko meso je simbol izobilja i bogatstva.

pork

 

Kupus salata

Zbog svoje zelene boje simboliše harmoniju prirode i dobre sreće kao i dugovečnost.

cabage

 

Torta

Zbog same svoje strukture koja sadrži puno šećera, torta je simbol slasti. Potrudite se da vam torta bude od što bogatijih sastojaka kako bi u predstojećoj Novoj godini bilo što više slasti.

Pročitajte i  Jedinstveni fenomen u Srbiji: Posetite ružičasto jezero Pačir

chocolate cake

 

A evo šta nije poželjno imati na trpezi…

Ono što se nikako ne preporučuje na novogodišnjoj trpezi jeste meso od pernatih životinja, jer one imaju krila, pa simbolišu sreću koja napušta.

no chiken

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime