Сиропусна или Бела недеља: Последња седмица пред Велики пост захтева посебну припрему

0
1799

Велики пост је најважнији посни период у току године. Његов основни задатак јесте да нас телесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог.

Последња недеља пред почетак Великог поста назива се сиропусна недеља. Она је припремног карактера. Ево шта подразумева:
veliki post
У сиропусне дане забрањено је јести месо, али у току целе ове недеље можемо да једемо рибу, бели мрс и јаја, као и на дан уочи почетка Великог поста кад имамо Беле покладе, после чега почиње период поста.

Pročitajte i  На Велику суботу обавезно учините добро дело! Обичаји који вековима важе међу Србима

То је уједно и најстрожи пост Цркве и обавезан је за све хришћане. У време овога поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама. Риба и вино могу се користити само на Благовести, Лазареву суботу и Цвети. Средом и петком пости се строго на води.
veliki post
Прва три дана прве недеље Великог поста од старине се посте посебно строго. То исто вреди за последњу недељу поста коју постимо „на води”.

Pročitajte i  Отишла сам на Острог да потражим помоћ за мајку, а онда се десило ЧУДО! Потресна исповест девојке која је доживела НЕСВАКИДАШЊЕ

На Велики Петак се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, дакле до 3 сата поподне, после чега се узима лаган оброк „на води”. Такође строго постимо и Велику Суботу као једину посну суботу у току године.
veliki post

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име