Сиротињска храна: 12 јела које сте обожавали а можда их поново заволите

0
4193

Иако су Срби народ који једе превише меса, истина је да наши преци нису имали месо на трпези за сваки ручак већ је већина њих јела тзв. “сиротињску храну”.

Данас када су индустријски производи препуни адитива који без сумње имају лош утицај на човеково здравље, све је више заговорника хране наших предака.

1.Сладак купус без меса

Овај здрав ручак, лаган и јефтин лако ћете направити. Да би био укуснији додајте купусу и друго поврће црни лук (који прво пропржите), шаргарепу, паприку, бели лук ако волите, парадајз и першун.

slatki-kupus

2. Рестовани кромпир

У пропржени црни лук додајте кувани кромпир и изгњечите, затим зачинитиеалевом паприком, сољу и бибером по жељи.

Pročitajte i  Само ЈЕДНА намирница вам је потребна: Излечите артритис и спасите зглобове за само ДВЕ недеље

restovani
3. Хлеб, маст и алева паприка

Иако ће многе старије људе подсетити на детињство, ово јело је незамисливо за нашу децу.

leba-i-masti

4. Кромпир куван у љусци

Ништа једноставније. Послужите га уз сир, направите неку салату и ручак је спреман.

krompir u ljusci

5. Стари хлеб удробљен у кисело млеко

Када не знате ште ћете за доручак или вечеру, удробите хлеб у хладно кисело млеко или јогурт. Чак и многа деца то воле.

kiselo

6. Кљукуша

Нарендајте ољуштени кромпир, додајте со, бибер и ситно сецкани црни лук. Затим сипајте брашно и мешајте уз додавање воде (да буде мало гушће него за палачинке). Разлијте у подмазану тепсију и пеците око пола сата на 250 степени.

kljukusa

7. Клот пасуљ

Пасуљ је довољно калоричан и пун беланчевина тако да му месо уопште није потребно. Шаргарепа, паприка, лук и ловоров лист су одличан додатак пасуљу.

pasulj bey mesa

8. Попара

Стари хлеб у комадићима надробите у врелој води. Загрејте уље или маст и када буде врело прелијте, умешајте, додајте сир или кајмак. Може да се прави и са млеком уместо воде, може и без масти и врелог уља

popara

9. Прженице

Уместо да за доручак или вечеру једете сухомеснате производе пуне адитива, направите прженице и попијте јогурт.

pryenice

10. Кромпир чорба

Пропржите лук и шаргарепу, додајте кромпир исечен на коцкице, налијте воду, кувајте, затим додајте сок од парадајза и зачините. У кромпир чорбу можете додати и друго поврће по жељи нпр. паприке.

krompir-corba1

11. Јабуке у шлафроку

Колутове јабука умочите у смесу за палачинкеи и испржите на врелом уљу, затим поспите шећером у праху..

jabuke u slafroku

12. Стари хлеб са млеком и шећером

Хлеб исеците на коцкице, пошећерите и прелијте врелим млеком.

Велика је штета што је данас сваки хлеб препун адитива, тако да је то веће зло него што бисте унели мало шећера.

12 hleb mleko

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име