Sirotinjska hrana: 12 jela koje ste obožavali a možda ih ponovo zavolite

Iako su Srbi narod koji jede previše mesa, istina je da naši preci nisu imali meso na trpezi za svaki ručak već je većina njih jela tzv. “sirotinjsku hranu”.

Danas kada su industrijski proizvodi prepuni aditiva koji bez sumnje imaju loš uticaj na čovekovo zdravlje, sve je više zagovornika hrane naših predaka.

1.Sladak kupus bez mesa

Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.

slatki-kupus

2. Restovani krompir

U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitiealevom paprikom, solju i biberom po želji.

Pročitajte i  Lazareva subota je dan dečje radosti: Zašto su deca u centru ovog praznika koji slavi Isusovo čudo vaskrsenja Lazara?

restovani
3. Hleb, mast i aleva paprika

Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.

leba-i-masti

4. Krompir kuvan u ljusci

Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite neku salatu i ručak je spreman.

krompir u ljusci

5. Stari hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.

kiselo

6. Kljukuša

Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijte u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 stepeni.

Pročitajte i  Iskoristite jedinstvenu priliku: Zakupite lokal na beogradskim pijacama!

kljukusa

7. Klot pasulj

Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika, luk i lovorov list su odličan dodatak pasulju.

pasulj bey mesa

8. Popara

Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja

popara

9. Prženice

Umesto da za doručak ili večeru jedete suhomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.

pryenice

10. Krompir čorba

Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji npr. paprike.

Pročitajte i  Iskoristite jedinstvenu priliku: Zakupite lokal na beogradskim pijacama!

krompir-corba1

11. Jabuke u šlafroku

Kolutove jabuka umočite u smesu za palačinkei i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu..

jabuke u slafroku

12. Stari hleb sa mlekom i šećerom

Hleb isecite na kockice, pošećerite i prelijte vrelim mlekom.

Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.

12 hleb mleko