Ruža, čarobna kraljica cveća, osim svoje lepote i mirisa ima i lekovita svojstva. Njene baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bio-aktivne spojeve. U narodnoj medicini ističe se i kao lek za jetru i creva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njen blagotvoran uticaj na vitalnost kože.

Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mesecima osvežite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahteva puno vremena i veliko kulinarsko umeće.

Pročitajte i  Originalni recept za rusku salatu: Ni nalik na ono što mi pravimo

Potrebno:

Tri četvrtine činije zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža.

Dodati 4 kg limunske kiseline, naliti vode skoro do vrha. Pokriti tanjirom, ali ne poklopcem.

Ostaviti deset dana na suncu. Procediti.

Zašećeriti (koliko ima litara tekućine, toliko je potrebno kilograma šećera).

Mešati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.

Pročitajte i  Postanite profesionalac za čokoladnu glazuru: Bićete oduševljeni koliko je lako, a kolači kao iz poslastičarnice

Sirup uliti u flaše i dobro zatvoriti.

Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Idealne su mirisne i grmolike baštenske ruže.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime