SKADARLIJA PRE SKADARLIJE: Ova boemska četvrt samo je jednom promenila ime, i tada se zvala ovako!

0
1889

Tokom burne istorije našeg naroda i samim tim i države mnoge ulice i kvartovi su menjali imena, međutim, ova najpoznatija četvrt naše prestonice-Skadarlija je tokom te burne istorije samo jednom promenila ime i tada se zvala ovako!

skadarlija-2

 

Smeštena između Dečanske i Ulice Đorđa Jovanovića, duga nepunih 600 metara, Skadarska ulica ili Skadarlija može da se pohvali boemskim stažom dugim vek i po, jer su nakon 1869. godine ovde počele da niču brojne kafane, budući da je Narodno pozorište otvoreno u blizini, pa je velikom broju glumaca i ostalih izvođača odjednom bio potreban smeštaj u blizini. A gde su umetnici, zna se, tu je i boemija i lumperajka do noći.

Pročitajte i  Тајна скривена у песми "Не ломите ми багрење": Сви мисле да је о Косову, али њено значење је дубље

skadarlija-4

Ona je verovatno jedina ulica u Beograd koja je svoje ime promenila tek jednom!

Skadarska ulica ucrtana je u plan Beograda 1854. godine. Iako je postojala još od 1720. ime je dobila 1872. i isto nosi sve do danas!Jedini put kada se nije tako zvala bilo je za vreme austro-ugarske okupacije tokom Prvog svetskog rata.

Pročitajte i  Андрићева "Јелена, жена које нема" није измишљен лик већ његова велика неостварена љубав која му се јавила након 40 година

skadarlija 2

Tada joj je ime promenjeno u Ružinu ulicu, ali odmah posle oslobođenja, vraćen je stari naziv. I Beograđani su ponovo u omiljene kafane mogli da idu u Skadarliju… i tako sve do današnjih dana!

Izvor: Dnevno

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име