Скривени бисер Србије: Планина дивљих коња на којој цветају поља нарциса

0
687
Аутор: Marko.vl - Сопствено дело, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72901952

Столови су планина у Србији, југозападно од Kраљева, између Ибра, Рибнице и Брезанске реке. Са ње се у свим правцима разилазе притоке поменутих река, које су дубоким долинама рашчланиле планину на дугачке гребене и косе и дале јој у целини звездаст облик.

Западни обронци Столова формирају источни део Ибарске клисуре. Без обзира што је окружују бројне рек, на овој планини нема баш пуно пошумљених делова, осим појединих делова прекривених храстовом и буковом шумом. Претпоставља се да су шуме искрчене још у Средњем веку јер је шира околина Kопаоника била значајан рударски центар.

Pročitajte i  Ево како Свети Василије Острошки кажњава оне који помоћ траже код хоџа и врачара

Последњих година, како се еколошка свест развија, ради се на организованом пошумљавању.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Incredible Serbia (@incredible_serbia) дана

Оно што је највећа атракција и што највише привлачи љубитеље природе јесу крда дивљих коња која слободно шетају планином. Готово је немогуће да одете, а да не сретнете бар једну од ових дивних животиња.

Pročitajte i  Најједноставнији рецепт за бурек са сиром: Сочан и мекан као из пекаре

Већ више од 30 година овде живи крдо дивљих коња. Прво су их питоме доводили власници који су живели у подножју планине, како би током лета имали мање посла око њих.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

#djimavicpro #beautifulhorses #stolovi #landscape

Објава коју дели Stefan Tomasevic (@mladi_repkic) дана

Они су се слободно кретали и имали довољно хране. Kако је време пролазило, коње су остављали на дужи период. Животиње су се полако осамосталиле и постале полудивље. Човек им више није био потребан да би преживеле. Из године у годину, њихов број се повећава.

Pročitajte i  Свако треба да зна: Ево шта значи ако сте рођени парног, а шта непарног датума

Kада нестане снег са обронака, она поново забеле али од небројених дивљих нарциса. Овај цвет је такође један од симбола Столова. Цветају крајем маја када је и најлеше време за посету ове планине.

На Столовима има извора и воде, али се ипак сматра сувом планином јер током сушних лета углавном и водени токови нестану.

Извор: Б92

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име