Сладолед торта: Идеална посластица за топле дане, која освежава

За сваки дан, као десерт, или за славља која спадају у топле дане сладолед торта је прави избор! Расхладиће вас својим укусним, богатим, кремастим и сласним залогајима!

Потребно вам је: 18 беланаца, 16 кашика шећера, 16 кашика брашна, 1 кесица прашка за пециво.
Фил: 18 жуманаца, 350 грама шећера, 250 грама маслаца.
Преливање кора: 2,5 децилитра млека, 3 кашике шећера, кесица ванилин шећера.
Декорација: 300 грама шлага, хладна вода.

Припрема: Припремити 3 пек-папира нешто већих димензија од величине плеха 35 x 25 cm. На папир ставити плех наведених димензија и графитном оловком исцртати контуре по пек папиру. Сваки папир окренути на другу страну, тако да графитни траг остане са доње стране, а на горњу страну ће се сипати маса за кору.

Одвојити беланца од жуманаца – беланца у посуду за мућење, а жуманца одмах стављати у лончић са дуплим дном за кување фила на пари. Жуманцима додати шећер и мало умутити миксером, да жуманца побеле. Ставити одмах да се фил кува и повремено мешати варјачом. Кувати фил на пари око 10-12 минута на умереној температури. Прекрити прозирном фолијом да се не ухвати корица по врху и оставити да се охлади, уз повремено мешање.

Умутити чврст снег од беланаца, додавати кашику по кашику шећера и све добро умутити. Искључити миксер и додати брашно и прашак за пециво, па лаганим покретима варјачом све изједначити. Масу равномерно распоређивати на пек папире лопатицом до исцртаних контура.

На преврнут плех већих димензија пажљиво превући први пек папир са развученом масом и пећи једну по једну кору око 4 минута на 160 степени. Пажљиво скинути пек папир са прохлађених кора и поново га искористити за печење следећих кора. Од ове масе добије се 7 корица.

Пенасто умутити маслац собне температуре, па му постепено додавати охлађен фил од жуманаца, уз мућење и додавање фила, док се све добро не сједини. Млеко са шећером и ванилин шећером загрејати до врења. Прелити прву кору са пар кашика врелог слатког млека и сачекати да мало упије млеко, а и охлади се, како топлота не би растопила фил. Нанети осмину фила на кору и равномерно га распоредити (7 делова за 7 кора и осми део за премазивање бочних страница).

Поступак понављати за филовање сваке коре. На крају сасећи мало ивице, да се торта правилно обликује. Целу торту, одозго и около, премазати филом. Умутити шлаг са хладном водом и премазати торту са страна и одозго. За украшавање торте искористити остатак шлага. Припремити дан раније и оставити торту да одстоји у фрижидеру и послужити расхлађену.

zena.blic.rs

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...