Posetite tradicionalnu “Slaninijadu” u Kačarevu i probajte najbolje slanine od Kine do Portugala, na najvećem sajmu slanine na svetu

0
419

Slaninijada koja se već 31. godinu za redom održava u Kačarevu jedinstvena je manifestacija po svom sadržaju. Održava se od 1987. godine i zasnovana je na promociji proizvoda od mesa koji reprezentuju tradicionalne gastronomske običaje i kuhinju stanovništva Južnog Banata.

Slaninijada ima status svetske gastronomske manifestacije zato što u njoj svoju slaninu izlažu proizvođači iz svih krajeva sveta. Tako posetioci mogu probati slaninu iz Kine, Francuske, Nemačke, Amerike, Portugala, Rumunije, kao i iz svih zemalja regiona. Predstavnici iz 74 zemlje dolazili su u ovo malo vojvođansko selo ne bi li ukrstili slanine na najvećoj manifestaciji posvećenoj ovom specijalitetu.

Ove godine kačarevačka Slaninijada će biti održana od 14. do 18. februara. Okupiće više od 30 industrijskih i 200 individualnih proizvođača slanine i mesa, kako je najavila Turistička organizacija Srbije. Očekuje se da će tu manifestaciju posetiti više od 50.000 gostiju. Za najbolju slaninu takmičiće se proizvođači iz 16 država, a biće organizovane i izložbe fotografija, karikatura i domaće radinosti, kao i koncerti.

Kačarevo je mesto susreta dveju tradicija – starosedelačke tradicije, i one dođoške kolonističke. U ovom mestu stvorena je nova, izmešana verzija spremanja suvomesnatih proizvoda. Svake godine, na preko 3000 m2 zatvorenog i otvorenog prostora postavlja se stotine štandova i izlažu se stotine tona slanine. Ovo je zapravo najveći sajam slanine na svetu, koji se bazira na poštovanju, negovanju i očuvanju tradicije.

Izbor aktivnosti tokom 4 dana trajanja “Slaninijade” bogat je i raznovrstan, prijemčiv svim generacijama. Za 14. februar zakazana je Parada Slanine, svečano Otvaranje, zatim od 19:00 – 21:00 časova koncert Tropiko benda i vatromet. 15. februara je najavljen Kulturno – zabavni program od 13:00 – 17:00 časova, a od 19:00 – 21:00 koncert Koktel benda. 16. nas očekuju takmičenja u ispijanju piva i jedenju slanine, a završnog dana tj. 17. februara trka prasića od 12:00 – 13:00.

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Uspešna akcija: Na planini Magleš zasađeno 2.500 stabala duglazije

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime