Slatka česnica: Neizostavni deo božićne trpeze u Vojvodini

0
3346

U većini vojvođanskih kuća ovaj neizostavni deo božićne trpeze pravi se u slatkoj verziji, kao suva pita sa orasima. U nju se stavlja novčić za koji se veruje da će doneti sreću onome ko ga pronađe. Jedino domaćin sme da ga otkupi  i ostavi na čuvanje pored ikone. Ovaj novčić se čuva tokom cele godine.

Evo i recepta za slatku vojvođansku česnicu:

potrebno vam je:

1 pakovanje kora
500 gr mlevenih oraha
350 gr šećera
0,5 šoljice ulja
2 čaše kisele vode
400 gr meda

Pročitajte i  Da li je neophodno paliti sveće u crkvi za duše živih i mrtvih: Evo šta ruski sveštenici kažu o tome

Priprema:

Zagrejte med u dubljoj šerpici dok ne postane tečan, a uz to u jednu šoljicu pomešate kiselu vodu i ulje.

Izmešajte mlevene orahe i šećer. Kore ređajte u dobro podmazan pleh, tako što ćete na svaku treću stavljati fil (otprilike po 4 pune kašike), a kore koje nisu filovane, poprskajte vodom i uljem, a svaku drugu i sa medom. Kada dođete do polovine sa slaganjem česnice, ubacite dobro opran novčić, pa nastavite slaganje.

Pročitajte i  Zločin nad Srbima u Prebilovcima: Jedan od najsramnijih događaja u ljudskoj istoriji

Na kraju ostavite dve kore, pa ih dobro premažite uljem i česnicu isecite uzduž i popreko na željenu veličinu.

Stavite ih u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni i pecite do 20 minuta. Vodite računa da vam se česnica ne prepeče i izvadite je čim vidite da su kore dobile finu žućkastu boju.

Pročitajte i  Sutra je Sveti Prokopije: Narodni običaji nalažu da OVO nikako NE SMETE raditi na dan velikog sveca

Za vreme dok se česnica peče, u dublju šericu stavite ostatak meda i ugrejte ga ponovi sa čašom vode. Pred kraj pečenja česnice, izvadite je iz šporeta i ovom je premažite, da vam kolač ne bi ostao suv.

Poslužite je posle božićnog ručka, tako što ćete ukućanima ili dati da je lome ili im dopustit da svako izabere svoje parče, u zavisnosti od toga koliko vam je česnica sočna.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime